21 December 2011

Macam-macam cerita sebenarnya...tapi...

Hmmm.....aku pun tak tau la sejak dua menjak ni jadi malaih sungguh-sungguh nak hapdet blog nih. Yang aku rajin baca blog orang...tiap-tiap hari...wajib...takpun kalau dah abih menjelajah blog orang, aku main game sampai lenguh tangan. Takpun aku tengok movie kat pc....muahahahaa... Cerita macam aku dok bercuti ja kan...dak aihhh...bos aku ada ja dok tercongok kat tempat dia tu haa..! Bos ni bos baru...kira yang ke-6 la bos yang aku jaga, pompuan...pangkat mak-mak kita plak tu. Dia rajin bersembang, bercerita...kira buleh buat kawan la. Tapi apa satu keja pun dia tak bagi kat aku...semua dia buat sendiri, baik surat ka memo ka report ka, semua dia taip sendiri. Bila aku mintak nak buat, dia kata lagi cepat kalau dia taip ja teruih kat pc tu, daripada nak draf dulu la, pastu nak semak betulkan pulak, buang masa...katanya. Lorr...pastu apa aku nak buat, takkan takat bukak surat, rekod surat ja kot...fail2 sulit pun bukannya pakai selalu. Abih-abih sangat aku jaga appointment dia ja, remind jemputan sana sini, jawab phone call....alah apa la sangat tu kannn...PA oku pun buleh buat. Hehehehe...


Jadinya kebanyakan hari keja memang aku dok melangut saja ja lah...bukannya aku tak mo buat keja, tapi tak dak keja sangat....takat pukul 10-11 pagi dah siap keja....apa barang?!! Tu yang aku dok gila tengok movie la, boring-boring main game...haa main game memang buleh ghalit berjam-jam, tup-tup dah dekat pukul 5 petang. Bos pulak walaupun tak dak keja, dia memang akan balik lewat dalam kul 6 petang. Pagi plak mai sikit punya awai, blom kul 7.30 dah tercongok kat depan pc dia. Jadi macam aku bos pulak...terbalik kuang....muahahahaa...tapi bukan aku mintak pun jadi gitu dan bukan aku sengaja cipta keadaan macam sekarang ni...huhuuuu...apa-apapun terima kasih banyak la bos ya, sebab memahami saya, banyak bagi kelonggaran kat aku yang ada anak kecik ni, tau lah kan....macam-macam kerenah orang ada anak kecik nih...dan dia saaaangat suka baby...banyak kali dah dok soh aku bawak si Khaleela tu mai ofis. Hehehe....time keja payah la skit la kan, kalau aku cuti tu buleh la bawak mai ofis sat-sat, kalo dok lama baik aku keja ja, tak yah cuti....hahahahaa


Okeh...abih dah cerita bab ofis. La ni nak cerita bab di rumah pulak. Si Khairieena dah start bersekolah agama KAFA tu sejak 5/12/11 hari tu lagi. Sekolah tu start awai sebulan untuk murid darjah 1 saja, macam extra class la untuk depa, nak kenalpasti tahap pengetahuan depa dan jugak nak bagi biasa suasana sekolah sebelum bersekolah betol-betol bulan 1 nanti. Untuk bulan 12 ni sekolah seminggu 4 hari ja, jadinya aku atau wak akan berulang alik hantar dia ke sekolah KAFA tu kat Klang la. Sebabnya memang dah daftar sekolah kebangsaan kat sana, so takkan la KAFA tu kat Puchong pulak kan...lagipun sekarang ni memang dalam proses nak pindah rumah dah pun. Hari sabtu ni Insya Allah pindah teruih lah....adooiiii laaa ....bila ingat pasal pindah, aku jadi penat letih, tak tau nak kemas dari mana dulu. Patutnya pindah awai bulan 12 hari tu, tapi rumah tu tak siap sepenuhnya lagi, so tunggu la dari seminggu ke seminggu. Dengan wak pun bukan ada kat sini selalu pun, ini pun baru ja balik dari Qatar 2 hari lepas. Kira last la tu race untuk tahun ni.....lega sikit aku...hihiii


Khaleela pulak dah pandai berjalan dah...kira betoi2 terer masa umur setahun awai bulan 12 tu lah. Mana mau masuk dalam walker dah...meraung-raung, dia bengkokkan kaki dia masa nak masukkan dalam tu...haishh! Memang susah la aku nak buat keja kat dapur tu, sebabnya dia bukan dok diam setempat dah, walaupun dah dibagi mangkuk dengan sudu pun untuk diketuk-ketuk. Kat dapur kan banyak benda-benda yang buleh mendatangkan bahaya...haiyaa itu budakk!! Minggu depan dah nak kena dok dengan pengasuh baru dah....aku tak tau la nak bayangkan cemana. Dia dah pandai tak mau kat orang yang tak kenal...jangan la dia menangeh keras sehari pulak kat tempat baru tu... Pengasuh dia yang sekarang ni pun macam berat ati ja nak lepaih, siap nak amik baju Khaleela yang dah pakai, nak buat teman...pastu dia kata kalau teringat sangat, jangan terkejut pulak kalau tiap-tiap minggu depa mai rumah nak tengok Khaleela tu. Lagi satu dia siap pesan, kalau-kalau Khaleela demam nanti, cepat-cepat bawak balik rumah dia, dok sehari semalam pun jadi la....ish ish ishhh mintak-mintak elok la semuanya kannn....


Hari ni last aku keja.....untuk minggu ni la...hehehe. Start cuti esok sampai 27/12 ni. Sabtu ni pindah umah...Insya Allah. Nak buleh pindah ni pun bertengkar selalu dah dengan wak...ada ja benda tak kena, tak sependapat (cewah...ayat buku la pulak!) muahahaa... Aku bukan apa, kalau buleh nak benda-benda semua teratur ikut jadual dan perancangan, bukannya main ikut dan ja...tu yang selalu jadi bercanggah dengan wak tu. Hmmm...sabaq ja lah, kalau diikutkan sangat keras kepala dua-dua orang, memang buleh jadi tak bercakap langsung satgi. Yang budak-budak 2 orang tu selalu terlangut tengok kami dok berbincang tu, kadang-kadang sora kuat, siap Khairieena sound lagi....mama dengan papa ni, cakap la slow-slow...bising lah!...muahahaa


Hmm....cukup lah takat tu dulu aku bercerita, banyak sebenaqnya.....tapi tak terlarat nak mengarang aihh! Nampak gayanya macam minggu depan pulak la kot aku hapdet ye....bagi aku bernafas sat dulu pas pindah umah nanti ni....hehehe...macam la ada orang dok tunggu aku hapdet...blueekkkk

05 December 2011

Khaleela 1 tahun

Update perkembangan Khaleela dirangkum terus lah ye dr 10 bln dan 11 bln ritu. Jumaat lepas dah genap setahun umur dia.


Berat : 12 kg- 10 bln (8/12 ni timbang baru n cucuk)


Perkembangan :


1. Dah buleh jalan skit2...tapi ada kemajuan la, banyak langkah dari memula bertatih tu. Cuma dia tak stabil sangat lagi...selalu terduduk je..


2. Mulut makin riuh...tah apa yang dibebel pun tak tau la. Berbunyiiii je kejanya....


3. Makin pandai meniru / mengajuk orang....apa orang buat, semua ditiru...orang mendongak, dia dongak, tunduk pun dia tunduk gak tp over sangat pulak...pusing kiri kanan pun ditiru gak. Orang buat peace....dia pun buat jugak...tapi peace lima jari....hahahahaa (tu pelempang namanya)


4. Gigi makin banyak...bawah 5 batang, atas 5 batang...kemarin aku tengok geraham kiri kanan mula menonjolkan diri dah...tajam je...patut la semua benda nak makan, tapi dia ni jenis makan tak banyak...skit2 je, tapi alhamdulillah la dia nak gak makan


5. Bila dah ada gigi ni kan...dia pun mula belajar nak gigit orang...selalunya dia akan ambik jari aku or wak, terus masuk mulut dia, dan dia try test gigit....tak sakit, tapi terasa la gigi dia tajam wooo.....pastu gelak mengekek, bila kita buat2 jerit sakit...


6. Bila suruh tunjuk mana kakak, dah tau dah tunjuk, jari telunjuk tu lurus straight je tunjuk kakak. Tunjuk mama n papa pun dah pandai...tapi kalau soh tunjuk diri sendiri dia angkat tangan dua-dua belah sambil sebut yeaayyyy....muahahahaa


7. Dah lama dah aku dok cari benda apa yang dia takut, bukan apa, kalau degil2 tak nak tidoq ka, buat salah ka buleh la jugak aku gertak dia. Skrg dah tau dah....dia selalunya suka main depan tv, betoi2 depan tau, suka tekan2 button kat tv tu. Sekali tertekan channel yang tak dak siaran tu, berbunyi je lah kan....haaa kau! Terkejut beruk....teruih merangkak laju2 mai kat aku menyembam muka sambil keriau. Pastu dok toleh2 tengok tv tu pulak...takut tapi nak tengok gak. Lagi satu kalau tetiba tv tu jadi gelap time ujan ka, tetiba senyap n gelap....hahahaa pun dia takut gak.... Dah jadi modal aku la skrg ni...


8. Perangai baru....tak buleh berenggang dari aku plak dahhh!! Sekarang ni mana ada aku masak sangat dah...memang tak buleh angkat bontot langsung, memang teruih menangeh la dia. Lagi teruk masa aku mandi, kan tutup pintu bilik air tu....memang dia ketuk pintu sambil menangeh sampai muntah2....geram tau! Takkan nak mandi bukak pintu kot, kalau kakak dia tak dak takpa la. Pendek kata, papa tak dak takpa, kalau mama yang hilang di mata, memang dia tak nampak orang lain dah. Tapi time hantar kat pengasuh takpa pulak....


9. Pantang orang bukak pintu, dia akan sampai dulu kat muka pintu tu....kalau orang keluaq n tutup pintu, meraung abih la. Bagi dia, bukak pintu mesti kena bawak dia kluaq. Haaa....time ni kalau aku masih dalam rumah, tapi nak ambik dukung, memang dia tak heran dah la, buleh siap bye bye lagi walaupun tak disuruh...mama tak dak no hal lah...! I nak keluar jalan-jalan...!


10. Dah pandai marah, merajuk n berebut benda. Kalau dia marah atau berebut benda tak dapat, memang marah menghempas-hempas siap tepuk2 lantai sambil berpusing2 badan lagik! Haa...tu marah betoi la tu. Bagi benda lain pun semua dibalingnya. Lagi satu kalau kakak dia buat manja2 peluk2 aku, memang dia pantang. Dia tengah main, buleh dia tinggai mainan tu, teruih datang kat aku sambil menangeh2 menyembam kat riba nih, tangan pulak tolak2 tarik2 rambut kakak dia......muahahahaaa....jeles la tu. Bila dah dapat conquer riba sorang2, teruih duduk lama2, angkat pun dia akan duduk balik....hahahaaa lawak la minah ni sorang...

Banyak lagi rasanya.....tak ingat la pulak. Tapi buleh nampak la, banyak yang dia belajar benda baru, dapat perangai baru...dan banyak la aku kena bersabar dan bertenang. Sejak2 dah dapat kaki ni, lagi la banyak nak kena kontrol suara...tempat peberet dia bawah meja makan n dapur...sorang2 pun jadi dia pi merayap situ tau...adooiiii....

02 December 2011

Happy Birthday Khaleela - 1 year old!!!



Dah setahun itu budakkkk....muahahaa

Sangat nakal


Sangat menghiburkan


Sangat mengujakan


Sangat mencabar kesabaran


Penuh kemanjaan


Kesayangan semua















Nurin Khaleela Eiman....1 tahun



Moga membesar bagai johan



Moga menjadi anak solehah



Moga menjadi kakak penyayang (...?)




Apa jua langkahmu



Doa mama dan papa mengiringi sepanjang hidupmu