26 August 2011

Aku pun nak buat ucapan gak





Okay...selamat balik kampung...hati-hati di jalanraya...kim salam mak ayah semua ye..sementara mereka masih bersama kita, gembirakanlah mereka sebagaimana mereka menggembirakan kita setiap kali nak raya. Ampun maaf dipohon atas segala kesilapan, keterlanjuran aku sepanjang berblog termasuk la jugak kawan2 yang mengenali aku sejak dulu.



SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI

MAAF ZAHIR & BATIN


Happy Birthday My Dear Doter!!!









Yeeee...hari ni 26 Ogos 2011...besday Khairieena yang ke 6 tahun!! Happy Birthday Kakak!!



Moga kakak sihat n happy selalu, murah rezeki dan dipanjangkan usia untuk jaga mama papa nanti yeee. Mama sentiasa berdoa agar kakak sentiasa jadi kakak yang baik....memang selama dah ada adik ni, kakak memang kakak yang baik...alhamdulillah...kakak banyak tolong mama jaga Khaleela, walaupun ada merungut, tapi kakak tetap buat kan. Dan amatlah ketara kakak sangat sangaaattt sayangkan Khaleela, sampaikan kakak marahkan mama bila buat Khaleela nangis...huhuuu (kena marah gak aku).



Doa mama jugak agar kakak belajar rajin-rajin ye....untuk masa depan kakak jugak. Kejap je kakak dah besar kan, tahun depan nak sekolah dah kannn. Jangan manja-manja sangat ye...sket-sket takpa la, kat sekolah jangan la nangis nak ikut mama balik pulak tau. Dah besar dah....malu la kat orang! Kakak ni memang manja sangat ngan mama, tapi pasni mama harap kurang-kurangkan la manja tu....jangan risau, mama tetapkan sayangkan kakak tau! Lagi satu mama nak mintak maaf kat kakak sebab selalu marahkan kakak....yee...bila kakak buat salah, memang la mama marah. Marah tu sebab sayangkan kakak la, tak nak kakak ulang-ulang buat salah yang sama. Mama ngaku mama memang kasar, mama tak gheti la nak lemah lembut...dan mama dah nampak kakak dah semakin ngikut perangai mama tu kann....kakak marahkan Khaleela pun copy ayat mama...hahahaa....takpa laa, asalkan kakak masih tau menjaga limit okay.



Lastly...nanti kita celebrate kat kampung ye...sekarang ni bulan puasa, kalau makan kek time berbuka, kang kakak tak makan nasik pulak. Sabar ye sayang... Moga besday kali ni membawa sejuta erti buat kakak dan semua impian kakak yang selalu disebut-sebut tu jadi kenyataan. Doa mama sentiasa mengiringi kakak sepanjang hayat. Melahirkan kakak adalah suatu kenikmatan, kelahiran kakak merupakan keajaiban dalam hidup mama dan papa!!




16 August 2011

FB....semua ada kannnn

Semua orang pun skang ni ada akaun FB kann...aka facebook aka mukabuku...hehehe. Ada yang bertahun-tahun sejak FB diperkenalkan, ada yang baru blajaq merangkak nak kenal FB...apapun semua NAK ADA akaun FB.




Aku pun ada gak......memula dulu aku nak ada akuan FB nih sebab dengaq semua kawan2 ada FB...senang communicate katanya...senang nak kongsi cerita, luah perasaan dan apa yang aku tau memula dulu semua orang seronok bila dapat jumpa balik kawan lama time sekolah dulu2. Ye laa...bayangkan yang dah brapa tahun terpisah, ada yang dah tak kenal rupa dah pun, tup2 muncul.....yang tak penah baik dulu, skang dah jadi kawan rapat lagik! Ada jugak tu jumpa jodoh melalui FB ni laa....alhamdulillah.




Yang mana impak baik tu baguih la kan....dapat eratkan silaturrahim, tambah kawan serata dunia wooo...yang mana yang malu2 tu, tapi kat FB bukan ramai peminat lagik kan...sebab kita tak perlu berkomunikasi pakai suara kan. Ada gak la yang pilih nak dengaq suara, sambil berweb cam bagai...tak kisah la, selagi tak melanggar tatasusila dan adab kesopanan dan disertai dengan niat yang betol.




Tak kurang jugak impak yang buruk pasal FB nih....buleh buat cerai berai wooo...jangan main2! Buleh buat orang saman menyaman pun ada. Tapi sebab memula tu niat main2 punya pasal lah....last2 dah tak buleh patah balik dah. Ada tu yang pakai identiti orang len la, identiti rekaan semata2 nak dapat ramai peminat atau kawan. Ada lelaki tapi jadi pompuan, ada pompuan gatal nak jadi lelaki...tapi yang tu tak ramai aku rasa. Yang banyaknya pompuan laaa...ambooiiii letak gambar sendiri bukan main lagiiii...bukak sana sini, kalau buleh nak tunjuk semua, tutup yang mana perlu ja. Yang bestnya yang buat keja gitu selalunya melayu lah...aku tak tau la tu gambar betoi dia ka dak kan, tapi berani ka nak letak gambar orang lain guna nama dia...mau kena saman nanti. Yang bukan melayu, bukan Islam tu tak heran la kan...dah memang budaya depa camtu. Aku tau tu semua hak masing2, personal masing2...tapi agak2 la nak promote diri pun. Apa terdesak sangat ka depa ni semua?? Buleh kata semua remaja lagi...badan tengah naik, tu yang nak tunjuk segala tu kan. Adooiii....sakit mata tau.




Yang lelaki pulak memang lumrah la kannnnnn...bila dah tengok pompuan bergambar camtu, huuiii laju je klik nak tengok lagi, nak kenal, mintak nak jadi kawan...hishhh malu la sket aihh!! Ok ok...memang natural lelaki sukakan pompuan yang senang tunjuk aset dia...suka dalam erti kata berbeza-beza tau. Kebanyakan lelaki hanya suka tengok, buat bahan senda gurau dengan kawan2, tapi kalau nak cari isteri depa takkan cari yang camtu....tengok...yang rugi pompuan jugakkk...tu pun tak sedar2 lagi...maklum la anugerah Tuhan harus la dikongsi kannn...





FB ni ada baik buruk la....sebenarnya terpulang kepada pengguna la, kalau dia guna ke arah baik, baik la jadinya. Kalau dia guna ke arah tak baik, memang jadi lagi tak baik la kan. Walaupun niat kita guna FB memang baik, tapi cara pulak yang menyimpang ke arah tak baik...at the end memang jadi huru hara la. Tak huru hara kat diri sendiri, jadi huru hara kat orang lain pulak. FB tu tak salah tau...sama gak ngan apa-apa medium perhubungan pun, yang salahnya pengguna tu sendiri...sebab pengguna tu manusia, dan manusia ada bermacam2 rupa, perangai dan kehendak. Yang tu memang payah nak tuned....yang tu bukan aku yang kena hurai, kita kena soh orang-orang yang lebih berilmu huraikan. Biaq terang.






Aku juz luahkan apa yang aku nampak selama aku ada FB nih....aku tak la pengguna yang aktif, sket-sket hapdet, sket-sket hapdet status...sampai setiap satu perkara yang dibuat nak dibagitau orang...hishhh....tak pa la...masing2 punya hak kan, FB pun tak larang orang buat camtu...hehehe...cuma aku je tak berapa berkenan camtu... Itu blom lagi masuk bab bisnes kat FB...adoiyaiii....bersepah! Betoi ka buleh jadi jutawan dengan on FB je tu?? Buleh caya ke tu? Ada yang jadikan FB medium untuk promote bisnes dia...it's ok, memang bagus, sebab dah tentu dengan mudah orang nampak bisnes dia kan. Lagi satu menarik kot...sebab aku pun ada gak tertarik dengan promosi2 bisnes nih. Cuma biar la yang berpijak di bumi nyata...jangan propa je lebih, pastu bila orang dah join or beli, rupanya tertipu...sian tau..




Apapun....seeloknya FB ni kita guna untuk kebaikan semua orang lah, jauhkanlah dari menyimpang ke arah keburukan. Bukan FB saja...twitter ke apa menda pun, semua pun dicipta untuk kebaikan, mana ada orang cipta sesuatu untuk keburukan. Terpulang kepada pengguna dan cara penggunaan je...hanya Allah yang tau niat di hati setiap manusia tu. Ini pendapat aku je tau...take it positive, kalau nak jadi negatif pun...takpa...semua orang ada hak untuk bersuara...



11 August 2011

Jangan kaco...tengah mengemas nih!!

Port peberet dia...









Mama ni malas betol nak mengemas...meh sini saya tolong kemaskan. Bestttt....macam2 saya jumpa, tu yang saya lama dok kat situ...sejuk dah susu saya...ooppss tercekci plak saya...hihihi

09 August 2011

Dah selamat balik dah

Wak dengan awek dia


Wak pegi India last week...hari Rabu, puasa ke-3....semalam balik sini dah...puasa ke-8...huhuuu bukan senang tau aku nak mengharungi 6 hari lebih kurang tu tanpa dia di sisi....cewaahhh...bluekk



Sebenaqnya ok je pun....cuma ni kan bulan posa, mesti la rutin harian tu berubah sket....makin kelam kabut la aku ni. Mana dok train Khairieena posa lagi...sambil tu dok sorok2 makan dari dia gak sebabnya aku sehari pas wak pi tu, aku piyed....hoyeee....konon je lah tak yah bangun sahur kan....kena bangun la jugak, sebab Khairieena kan nak posa....huhuuu.... Takpa...berkorban apa saja demi anak kannnn....dan aku pun makan gak time sahur tu, ye laa kat ofis bukan buleh makan pun...lagipun tak dak geng yang sama bendera la time tu.







Bulan posa ni aku tukaq time masuk keja, iaitu dari wp2 sebelum ni, masuk kul 8 balik kul 5, aku tukaq ke wp1, masuk kul 7.30 pagi balik kul 4.30 petang. First time tau aku tukar wp ni sejak diperkenalkan.....dulu2 tak rasa sangat kelam kabut balik petang time posa ni...tapi tahun ni amatlah terasanya...huhuuu.... Tadika Khairieena tutup kul 6 petang, lebih dari tu kena bayar RM3 OT setiap jam. Huhhh tak sanggup aku.....pengasuh Khaleela plak dah sound awai dah, kalau buleh amik sebelum kul 6 petang, sebab kul 6 petang tu dia nak start masak untuk berbuka dah. Ye laa...consider la gak kan...memang patut la dia wat permintaan camtu...sian gak dia jaga 7-8 orang budak, siang tu mesti tak sempat buat apa kan.





Semua gambar2 masa nak pegi, posa Khairieena bocor, dia tak tahan, maybe sbb jalan sana sini kot. Masa wak balik smlm tak dak gambar....tak sempat aiihhh


Jadi...kalau aku balik macam biasa kul 5 petang, dah tentu2 tak sampai Puchong lagi kul 6 petang tu....bulan posa kannnnn...semua pun maklum macamana tahap jem bulan posa. Yang kaum lain beragama lain pun sama sibuk gak dok membeli belah, pastu tak gheti hormat orang berpuasa, beli je teruih ngap kat situ sambil jalan2.....rasa cam nak tepuk je kepala depa tu. Selalunya yang buat perangai gitu yang muda belia la, ada la jugak yang tua bangka pun perangai buruk seropa tu gak. Dah tu....bising ya amat....depa punya bersembang sambil berjalan sambil makan tu dah macam dalam al kalabu al malami yang lampu lip lap kena cakap jerit2 tu. Aku tak penah pi la, cuma gambaran dari cerita2 kat tv la kan keadaan dalam al kalabu al malami tu. Tengok...tengok...posa2 ni dok soh aku mengurangkan pahala pulak.....haishhh!! Tapi geram laaaaaa....bengong punya orang!! Ohh...ok....1 Malaysia kannn.....buat laaa, tak pa tak pa....kita kan 1 Malaysia....chaittt



Haaa...kan dah melalut ke lain dah cerita aku niiii....nak cerita pasai aku balik keja kul 4.30 kan....itupun memang sampai umah ngam2 kul 6 tau...kadang2 lebih skit sebab singgah membeli dulu. Hmmm....kalo ada wak, walaupun dia balik lewat skit, dekat2 kul 7 gak kadang2....at least dapat la aku tarik napas sket kan sementara tunggu nak berbuka tu. Pastu malam pun, relax la sket, tak yah buat keja terkejar2. Ini walaupun dia tak dak kurang seminggu pun, aku dah rasa macam aku tak dak rehat untuk diri sendiri tau....kahkahkah...mesti ada orang kata, dah jadi mak orang tak yah la pikir camtu lagi. Uuuii...kena pikir gakkk....diri sendiri pun kena rehat gak la, kalo tidak cemana nak uruskan orang len plak.



Okey lah....semalam tu lega la skit, walaupun wak buat permintaan soh aku masak untuk berbuka. Padahal dah pi param dah tu, tapi dia tak tau nak beli apa, last2 soh aku masak simple2 je.....telan ayaq liuq gak aku, sebabnya dok terbayang ikan aku baru beli sebelum pi amik dia kat LCCT tadi blom siang lagi...sempat ka ni?? Tapi sempat je masak...sebab dia ada untuk tengok2kan si Khaleela tu....memang cepat la aku wat keja, lagipun masak sempoi abih lah....sib baik dia x wat permintaan mengarut2....hmmm...


Hari ni pun lega lagi, sebab wak cuti....so balik petang ni tak la kelam kabut sangat. Tah2 satgi aku blah dah....muahahahaaa......sementara bos baru tak masuk lagi ni kannnn....aku la bossss...wakakaka....bos dalam bilik aku la kannnnn......wakakakakaa





02 August 2011

Khaleela 8 bulan



Hari ni Khaleela dah 8 bulan...makin patsegi aku tengok, bukan bulat, tapi patsegi...hahahaa





Berat : tak tau sbb x dak check up...maybe 9kg lebih kot


Perangainya :


1. Dah buleh merangkak dengan lajunya....dah buleh duduk sendiri, tapi tak brapa stabil lagi. Dah suka memanjat merata2 yang dia rasa dia buleh berpaut....pastu konon dah terer, lepas tangan...teruih terlentang...nangehh...muahahahaa



2. Dah pandai tak nak kena tinggai lagi dah....dulu2 buleh je aku tinggai dia main ngan kakak dia, skang ni nak aku atau wak ada sama lepak situ ngan dia


3. Dah buleh tau time2 nak keluaq jalan2....apatah lagi kalau tengok aku dah siap pakai tudung, lagi dia tak senang duduk...gelisah, asyik bunyiiii je soh orang dukung dia, pastu merangkak la mengekor orang....takut sangat kena tinggai





4. Makan buleh tahan...susu pun banyak...kadang2 buat 3 botol berturut2 baru dia tidoq, 1st bancuh 180ml, 2nd 150ml n 3rd 100ml lebih kurang....baru betoi dia tidoq. Ada gak la pastu dia muntahkan balik, penuh sangat la tu....tp besanya memang dia tidoq lena pastu.


5. Dah lama aku perati...dia makan laju kalau makanan yang cair macam bubur nasik, nestum. Tapi kalau bagi biskut, memang memula dia makan, tapi pastu mesti dia muntahkan balik, walaupun biskut tu dah cair dalam mulut pun. Kadang2 aku bagi dia makan roti canai ke roti ke kek ke, tapi aku kunyah dulu la kan baru suap dia...kadang2 lepas, kadang2 keluar balik...hmmm maybe tekak dia kecik lagi kot


6. Sangat riang gumbira time aku dukung bawak masuk bilik...tu time nak tidoq la kan. Kalo orang len mesti la teruih lembik nak tidoq je..ye la sebab masuk bilik tidoq kan. Dia plak akan jadi aktif, tersengih2, merangkak sana sini....padahal sebelum tu dah merengek ngantuk dah tu, tapi kejap je, bila aku baringkan dia, bagi susu, nyanyi2 sket...lelap laa...




7. Time mandi dia akan jadi sangat behave...hahahahaa....maybe sebab air tu sejuk, tangan dia tergapai2 nak pegang aku...bila aku bersuara agah dia, baru nak sengih. Kalo tidak memang dia diammm je...sesekali je dia tepuk2 air tu. Aku pun tak berani lagi nak lepas dia...sebab dia duduk bukannya stabil lagi...goyang2 je..


8. Dah buleh harap kakak jaga dia time aku mandi, sembahyang, masak. Kakak tu pun dah pandai angkat adiknya dah, tapi kena perati laa. Adik pulak kalau nampak kakak ke arah dia nak angkat...lagi laju dia merangkak sambil jerit2...main2 pulak...




9. Sangat suka bila dinyanyikan lagu 'tepuk amai-amai'...teruih dia cuba tepuk tangan, walaupun tak dak bunyi tapi dia sangat enjoy ngan lagu tu. Kalo nyanyi lagu lain...dia buat derk jee...


Hmmm....riuh dah umah la ni....dan aku pun makin kelam kabut sekarang ni. Sebab nak kena tengok selalu sejak dia mula pandai bergerak ni. Kakak tu kalo dah mengadap kartun....tak berapa heran sangat ngan adik dia dah. Tetambah bulan posa pulak ni kan....petang memang tak sempat la main masak2...beli je...maybe hari cuti buleh la masak...sesi masak2 lepas isyak ataupun bangun kul 4 pagi baru masak.



Haa...si kakak hari pertama posa semalam kan, kat tadika memang dia posa, maybe sebab ramai kawan2 yang posa kan. Tapi elok je masuk dalam umah, teruih dia merayu2 tak tahan...siap amik botol air dari peti ais lagi nak minum. Jenuh gak la aku main tarik2 botol ngan dia...ye la sayang sangat la kan, lagi sejam setengah je nak berbuka. Tapi kesian la pulak....dia dah tak tahan sangat la tu...bagi la jugak. Ok la tu...dapat gak la dia berpuasa sampai pukul 6 petang....takpa banyak hari lagi, buleh train lagi...