29 June 2011

Genap Setahun...Al-Fatihah




Hari ni genap setahun arwah mak pegi mengadap Ilahi.






Al - Fatihah.






Moga rohnya dicucuri seribu rahmat dan ditempatkan bersama orang-orang beriman.




rindu sangat-sangaaattt....mak tau dak....cucu mak yang no. 4 ni, saling tak tumpah rupa mak tau....orang tak tau, besanya depa cakap tak dak rupa adik atau izam pun, tapi kalau bagitau pun, depa mesti tak percaya. Tak pa....hanya kita sekeluarga je yang paham kannn....adik rinduuuu sangat-sangat ngan makkkk............ Lagi satu kan mak...tetiba je hari tu Khairieena cakap kat adik yang dia rindu sangat ngan tok...dah lama tok pegi.... adik suruh dia bacakan Al-Fatihah untuk mak, adik kata kalau rindu bagi la hadiah kat tok ye...baca Al-Fatihah, itu la hadiah mahal untuk tok. Terus dia baca kuat2.....tak tertahan air mata ni, tumpah jugak mak....semua kami sangat rindukan mak, tak dak perkataan lagi nak ungkapkan macamana rasa rindu tu.....moga mak bahagia di sana yaaa....doa adik sentiasa untuk mak...






23 June 2011

Saya Menang Kereta!!!



Ini kereta pertama saya. Papa saya yang belikan...tapi saya tengok mama saya yang lebih gumbira masa nak beli hari tu...hehehe. Tapi sebenarnya saya seronok sangat...maklum la, barang baru kan. Kakak saya pun seronok jugak....kakak saya la yang ajar saya nak mainkan benda-benda kat dashboard kereta tu. Ada bunyi macam2!! Bising pun ye jugak....tapi saya suka. Bila saya suka, saya akan senyum tak benti2...hahahaa... Bila saya mula nak menangeh atau nak mengada-ngada sket...terus mama masukkan saya dalam kereta saya tu. Tak jadi la saya nak nangeh...sebab bila dok dalam tu, saya buleh main dengan permainan yang ada kat situ. Time tu jugak la kakak saya pun sibuk jugak nak main mainan saya tu.....huhuuu...saya takut rosak je nanti, saya sayang kereta saya ni. Tapi bila tengok je mainan tu, rasa macam boleh makan je benda2 tu tau....sebab tu la saya cuba nak gigit2 benda tu, tapi keras laaa...! Uwaaa...nak nasiiiikkkk!!



First time mama letak saya kat sini.....best sangat!!

Tengok....nampak cam sedap kan mainan tu...


Masa ni kakak main ngan saya....tak concentrate nak main kereta, kena layan dia dulu...tapi saya suka jee...


Mama ni pun kaco laa...sket2 dah la amik gambar tu...


Ooo...macam ni rupanya cara tekan ye kakak...


Yeaayy....kereta ni saya yang punyaa!!


Hai mama papa....tima kasih belikan kereta ni untuk saya.

Nak tumpang beli tiket dulu yee...

16 June 2011

Khaleela 6 bulan



Ekceli dah 6 bulan setengah dah la, ujung bln ni masuk 7 bulan. Lambat sket pi check up 6 bulan dia sebab hari tu dia demam, batuk n selsema yang ambik masa agak lama nak baik, tu sebab tangguh dulu cucuk 6 bulan.



Pagi tadi aku terjah je pi klinik, sebabnya 2 minggu lepas nurse tu dah cakap, tunggu sampai baby baik demam dulu, pastu datang je. So aku dengan berjiwa nurse semalam telah menukar tarikh temujanji kat buku merah Khaleela ke tarikh hari ni...muahahahaaa. Ok je pun tadi...berjalan lancar seperti biasa...hehehe



Ok, ni perkembangan Khaleela 6 bulan :

Berat : 8.8 kg (adooiii...mengah aku naik tangga ke tingkat 2 tu tau sambil dukung dia, dia plak dok sengeh2 ja manjang...)


Perangai :


1. Dah terer meniarap, berpusing2 dah kat ruang tamu tu.....memula ari tu, buleh pusing belah kiri je, skang ni dua2 belah terer dah. Cuma nak melentang balik tak lepaih2 lagi...hehehe

2. Dah kurang menjerit...lebih suka menyengeh ja....kalu gelak pun jarang2 sangat. Memang susah la nak buat bagi dia gelak mengekek tu...kena usaha lebih

3. Tetap sangat suka ngan kakak dia....tak yah agah lebih2....kakak dia tengok je dia, dah sengeh lebaq dah.....apatah lagi kalu kakak dia mengagah...haa time ni memang dia buleh gelak mengekek


4. Bangun minum susu memalam hanya 2 kali....kadang2 sekali je. Dah pandai tidoq mengiring dah sejak2 buleh meniarap ni....comey jek tengok dia tidoq mengiring siap peluk bantal panjang kecik tu, memang nyenyak.


5. Baru start makan bubur nasik....memula berkerut muka dia, ye la rasa lain dari nestum, 2-3 hari dah ok dah. Tapi dia tak nak bubur tu cair, kena buat bagi pekat....cehhh berlagak macam dah besaq ja. Aku ni takut satgi uk uk keras pulak....so far ok lagi la... Tapi kalau bagi nestum, memang lajuuuuu dia makan...bila diselang seli ngan air, marah betoi dia...hahahaa



6. Makin pandai pegang botol susu sendiri, tapi pegang dengan sangat kuat....besanya memang akan lari dari mulut tu....pastu mula la membebel sorang2...



7. Petang2 dah gelisah tak mo duduk dalam umah lagi...nak ajak keluaq jalan, amik angin. Skang ni pengasuh dia ajaq bawak naik motor plak petang2....hahahahaa...senyap n sengeh2 atas motor tu.....haishhhh


8. Dah mula kenai orang dah....kalau orang2 yang dia biasa tengok, biasa dengaq sora....spontan teruih senyum. Tapi kalo orang yang tak besa tengok, amik dukung buleh, tapi dia akan perati muka orang tu, pastu nyebek2 sket....kita amik balik, pastu bagi orang tu dukung balik, sambil agah2....ulang sekali dua, pastu ok lah dia....agak senang gak Khaleela nih...



Pantang nampak wan....nak soh dukung ja kejanya



9. Haaa....pasai tidoq buaian nak berbedung tu kan....la ni tak payah dahhh....dia rimaih pulak, lagi pulak cuaca skang ni kan panas...sian aku tengok berpeluh2 badan dia. Tapi time nak tidoq buaian tu kena ada botol susu kat mulut la pulak, bagi puting kosong, dah tak gheti pulak. Tapi botol susu tu juz ada kat mulut je, bukan dia nyonyot pun. Dah nyenyak tu, buleh lah diambil botol itu....haiii macam2 peel la...




Hmmm....takat ni itu je kot...rasa macam banyak lagi, tapi tak buleh nak recall lagi la. Penat ni baru balik dari klinik....hehehe...macam la aku yang kena cucuk tadi...

13 June 2011

Pegi berantar, balik berjemput...ada upah dak?

Wak pegi itu hari aku hantarkan ke LCCT.....teruih jadi keja half day je aku ni. Hari ni plak dah tiba masa nak menjemput dia balik la...jadi half day la jugak...hehehe (walaupun tak dak istilah half day dalam gomen service ni...).




T/hari satgi nak keluaq pi bayaq bil2 yang bersusun dah tu....pastu ambik Khairieena kat tadika, pastu dalam kul 4 lebih buleh la bertolak pi LCCT. Wak sampai beh kurang kul 5 lebih...tak pa lah awai sket....buleh la ronda2 kat situ ngan Khairieena. Sian pulak dia....weekend kemarin asyik berkubang dalam rumah ja.




So...my dear hubby....sementara pagi ni ada masa lagi ni...pi la shopping apa yang patut, flight kan petang. Tak yah lah asyik nak layan mata je....kat umah nanti pun buleh tidoq lagi...hehehe... Isteri dan anak2 mu setia menunggu kepulanganmu (bersama henbeg, keychain, kain, bracelet comey, anak patung etc...).

09 June 2011

Tinggal Kasih....Tinggallah Sayang...

Uwaaaaaaaaaaaaa....wak dah pegi daaahhhhhh.....




Tinggallah kami bertiga beranak jeee......sunyiiii...sangat sunyiiii....




Sampai hati dia kan....pegi jugak tuuu...huhuuuu...sampai hati tinggalkan isteri yang setia ini, tinggalkan anak2 yang kecik kenit lagi ni......memalam je asyik dok tanya mana papa....mana papaaa........hadooiiiii.....siannya laaa....pastu bila dah banyak kali naik fed up pulak haku...hahahahaa




So...hari ni aku jadi superwoman gak la...hahahaa....besanya pepagi wak tolong siapkan jugak, dan si kakak wak yang hantarkan ke tadika. Aku hantar si adik je....tapi hari ni...semuanya jadi awal woooo.....si kakak pun bangun awal senang je....siap sendiri semua. Hahahahaa...eleehhh kalo bukan kerana nak pi lawatan ke Pusat Sains Negara hari ni, tak daknya sesenang itu dia nak bangun! Si adik memang senang je.....tengah tukaq diaper pun dia pejam lagi. Dah masuk keta baru dia bukak mata sambil sengih2....hehehe. Tapi yang buat risau nih, batuk dia tak ilang2 lagi ni....dekat seminggu lebih dah ni....sian sangat bila dia batuk, kadang sampai muntah balik susu yang diminum tu...huhuuuu.... Haa...tak hapdet lagi kan Khaleela dah masuk 6 bulan ni, nanti lah. Lagipun dia tak cucuk lagi, sebab minggu masuk 6 bulan tu, dia demam, pastu minggu ni pulak selsema n batuk...so tangguh minggu depan, tengok cemana. Dah nak kena buat bubur nasik dah niii.....hehehe....bulat lagi la bambam mama niiii....hehehe




Wak pegi Indonesia sampai Isnin depan....race ARRC, so hujung minggu ni dok diam2 kat umah...berkubang! Lagipun last week dah balik Penang dah...hehehe. Lagi satu sebelum wak pi tu, dia dah tinggalkan aku dengan wajah yang berseri2....hahahaa... dia belikan aku henpon baru.....awwww.... tapi dan2 tu dia kata tak yah dah la henbeg dari sana nanti...emmm tak kesah la, kalo ingat beli leeee.....kalo tak pun, i tak kesah...!