21 April 2011

Nyaring dah sora dia...






Khairieena tengah layan adik dia sembang....apa benda tah la, Khairieena cakap aku paham la, tapi Khaleela cakap, dia sorang je la yang paham. Background bunyi tu, sora azan...hehehe..umah aku dekat ngan surau, so kalau time azan, memang kuat la, kalo tak gheti2 lagi bangun pi amik ayaq semayang...tak tau la...hahahaa


20 April 2011

Surat Untuk Mak

Yang ini pun aku c&p gak....sangat sangat sangat menyentuh hati...tara nak abih baca 5-6 kali dok tersedu2....huhuuu...kredit pada http://nanslynn.blogspot.com/




Mak.....

Terlalu bosan rasanya duduk membilang hari.....

Dah hampir sepuluh bulan mak pergi,

Rasanya baru semalam mak peluk kiter kan sejuk syahdu masih terasa lagi nih....

Mak tau tak.....itu lah pertama kali mak peluk anak mak yang nakal ni sejak kiterdewasa.....

dan itu juga terakhir kali nya.


Emmmm...rupanya mak dah tau mak nak pergi jauh.....

nak tinggal kan anak2 mak.....

nak tinggal kan dunia fana ni.....

mak macam dah sedia.....


Seminggu sebelum tu.....

mak dah menganyam tikar mengkuang 3 helai.....

Akak kata sampai ke pagi mak anyam tikar tuu...

tanpa rasa mengantuk, tanpa rasa letih.....

kakak pun rasa hairan.....mak tak penah buat gitu.....

pastu mak pasang radio kecil di sebelah mak.....

tapi mak seolah2 tak sedar bahawa rancangan radio tu siaran siam ........

kengkadang siaran indonesia ....

mak terus tekun menganyam...


Rupanya tikar yang telah mak siapkan tu di gunakan

untuk mengiringi mak kekuburan...

Pastu mak sapu sampah sekeliling rumah bersih2....

pastu mak jemur karpet-karpet. ..

pastu mak ubahkan sofa ke tempat lain..

mak biarkan ruang tu kosong..

rupanya kat situ jenazah mak diletakkan..

paling menarik sekali mak bgtau kat maner sume duit dan barang kemas mak..

ada kat dalam almari.....

ada kat dalam dalam beg.....

ada dalam ASB.....ada kat dalam Tabung Haji..

mak cakap tak berapa cukup lagi....ada kat dalam gulung tikar....

masa tu mak perasan takk..??

kiter gelak sakan bila mak bgtau duit dalam gulung tikar...

kiter kata mak ni memang pesenn lama laaa...

mak cuma gelak jer...eeemmm..bahagiaa nya saat ituu..


Mak.....

Hari tu hari sabtu 18/08/2006 pukul 3 petang mak tiba2 sakit perut.....

bila malam tu kiter sampai dari KL.....

mak dah dalam kesakitan.

Akak dan abang kat kampong semua dah pujuk.....

mak tetap takmau pi hospital.... .

dan cuma tinggal giliran kiter sahaja yang belum pujuk..

Mak kata mak takmau duduk dalam hospital.... .

tapi kiter berkeras juga pujukk..

nanti di hospital ada doktor...

ada ubat untuk mak..

kat rumah kami hanya mampu sapu minyak dan urut jer..


Mak tetap tak bersetuju... ..

mak memang degil..tak salah, anak mak yang ni pon mengikut perangai mak tu..

Tapi akhirnya bila melihat keadaan mak makin teruk....

mak sakit perut sampai nak sentuh perut mak pon sakit

kami adik beradik sepakat hantar juga mak ke hospital.... ..


Mak.....

amponkan kami semua...kami nak mak sehat...

kami sayang mak...

kami tak mau mak sakit...

kami terpaksa juga hantar mak ke hospital....

ampon kan kami yer mak....


Mak.....

Malam itu abang bawa mak ke hospital dan

itu lah pertama dan terakhir kali mak naik kereta kiter...

Masih terbayang betapa ceria dan gembiranya mak,

kiter kata nak belikereta....

Mak asyik tanya ajer..cukup ker duitt..

kiter jawab pula...kalau tak cukup, mak kan banyak duit...

mak gelak ajerr.....


Lepas tu bila kereta kiter sampai....

mak buat kenduri kesyukuran.. ....

Dan kiter masih ingat lagi...bila kiter eksiden terlanggar Ah-Chong naik motor.....

Punya la kiter takut...

kiter warning kakak kiter jangan sesekali bgtau kat mak.....

Bila balik sahaja kampong....

kiter cepat-cepat simpan keta dalam garaj.....

Tapi mak perasan juga bumper depan kemek...

mak tanya kenapa...?Selamba jerr kiter jawab terlangar pokok bunga.....


Mak....

tujuan kiter menipu tu supaya mak tak risau...

Maafkan kiter kerana sampai mak pergi mak tak tau hal sebenar...

mak, kiter menipu mak kan ....ampon kan kiter....


Mak.....

Jam 4.30 pagi 19/08 /2006

Bila tiba aja kat hospital....

nurse tengah balut mak dengan kain putih.....

mak mesti nampak kiter jatuh terduduk di lantai hospital...

Mesti mak nampak abang cium dahi mak.....

Mesti mak nampak akak baca doa untuk mak....

Mesti mak nampak adik terduduk kat kerusi kat sudut itu...

mesti mak nampak semua tu kann...kann. kannn


Mak tau tak....

Pagi tu balik dari hospital jam 5.20 pagi

kiter mamandu dalam keadaan separuh sedar

Adik kat sebelah diam melayan perasann...

Kenangan bersama mak berputar dalam kepala ini...

jalan di depan terasa makin kelam....

airmata dah tak mampu di tahan....

Masa tu seandainya apa-apa terjadi di jalan itu kiter rela...

Namun alhamdulillah akhirnya kiter sampai juga...

di sebab kan pagi masih awal, jadi jalan tu lenggang..kosong. ...sekosong hati ini....

Sepanjang perjalanan terasa

kedinginan subuh itu lain benarsuasananya........

terasa syahdu dan sayu...dinginnnn. ....


Mak.....

Kiter masih ingat lagi...

Kiter baca AlQuran kat tepi mak temankan mak...

Jam 11.00 pagi mak di mandi kan ......

Anak2 mak yang pangku masa mak mandi....

Mak mesti rasa betapa lembut nya kami mengosok seluruh tubuh mak.....

Kiter gosok kaki mak perlahan lahan.....

Mak perasan tak...?

Makcik yang mandikan mak tu pujuk kiter.....

Dia kata..." dikk...jangan nangis...kalau sayang mak jangan buatgitu...

jangan nangis ya.."Bila makcik tu kata gitu...lagi laaaa laju airmata ni...

tapi kiter kawal supaya tak menitik atas mak....


Mak.....

Sampai takat ini surat ni kiter tulis.....

kiter nangis ni.....Ni kat dlm bilik...baru pukul 4.00 pagi....

Takder orang yang bangun lagi.....

kiter dengar nasyid tajuk "anak soleh" kiter sedih...

kiter rindu kat mak..!

Takpa la....nanti bila kita selesai sembanyang subuh,

kiter baca yassin untuk mak...mak tunggu ya..!


Mak..

Sebelum muka mak di tutup buat selamanya... .

Semua anak2 mak mengelilingi mak...

menatap wajah mak buat kali terakhir....

Semua orang kata mak seolah2 senyum aja...

Mak rasa tak....masa tu kiter sentuh dahi mak....

kiter rasa sejukkkk sangat dahi makk.....

Kiter tak mampu nak cium mak...kiter tak daya....

kiter tuliskan kalimah tauhid kat dahi mak dengan air mawar...

Airmata kiter tak boleh tahan....

Mak mesti ingat kan yang anak mak ni jadi imam solat jenazah untuk mak...

tapi kite suruh tok imam bacakan doa sebab kite sebak....



Jam 12 tengahari mak diusung keluar dari rumah....

Akak pula dah terkulai dlm pelukan makcik...

badan akak terasa panas...makk...anak mak yang seorang tu demam....

Mak tauu...cuma akak sorang saja anak mak

yang tak mengiringi mak ke tanahperkuburan..


Mak.....

Hari2 ku lalui tanpa kewujudan mak lagi...

Begitu terasa kehilangan mak...

boleh kata setiap malam selepas maghrib anak mak ini berendam airmata...

Dan sampai satu tahap....

masa tu malam jumaat selepas maghrib...

Selepas kiter baca yassin ngan kawan-kawan.

entah kenapa biler kat bilik kiter keluarkan gambar2 mak pastu apa lagi...

semakin kiter tenung terasa semakin sayu...

tangisan tak dapat dibendung...


Mak tauu...

kiter cuba bertahan...memujuk diri sendiri tapi tak juga reda...

Kiter rasa nak telefon mak...nak cakap dengan mak....

anak mak yang ni dah tak betul kan ....?

Dan akhirnya dalam sedu sedan itu kiter telefon kampong...

Kiter cakap dengan kakak..kiter nangis lagi...

Puas la kakak memujuk kiter...

Akak kata..." tak baik laa nangis aje..doa lah untuk mak.."

Dan akhirnya akak juga nangis.....



Mak tau tak..

di saat itu kerinduan terasa menusuk sehingga ke hulu hati...

rasa nyilu sangat...menusuk-nusuk sehingga terasa begitu sakit dalam dada ni...

Sampai sekarang bila kerinduan itu menjelma...

hanya sedekah al-fatihah kiter berikan.....



Mak....

cukup la sampai sini dulu....

kawan kiter dah ketuk pintu bilik tu....

kejap lagi kami nak pergi solat subuh kat masjid...

selalunya, kiter yang bawak mak naik motor kan ....

kali ni kiter jalan kaki dengan kawan pulak...

esok kiter ingat nak tulis surat kat ayah pula....

Mula2 kiter tak tau nak hantar mana surat nih...

pastu kawan kiter bgtau...simpan je buat kenangan..

Kiter cuma tau alamat ni aje...

Takper yer mak...kiter kasi orang lain baca...


Kiter stop dulu...sebab kawan kiter dah lama tunggu tu...

akhir kata untuk mak,

I LOVE YOU SO MUCH

dan jutaan terima kasih kerana membesarkan kiter...

memberi seluruh kasih sayang dari kecil sampai masuk sekolah..

sampai masuk unibesiti..

sampai kiter boleh rase naik kapal terbang...

boleh rasa duduk kat negara orang...

sampai akhir hayat ini jasa mak tak akan mampu kiter balas..


Sekian terima kasih,


Yang Benar

Anak mak yang dah tak degil




Arwah mak pun dah lebih kurang 10 bulan pegi tinggalkan aku.....tiada gambaran tepat untuk perasaan sunyi itu....Al-Fatihah...


19 April 2011

Masih Suami-Isterikah Kita Di Akhirat Nanti?

MARI kita RENUNGKAN BERSAMA... SIAPA SUAMI KITA DI AKHIRAT NANTI....(aku c&p je artikel ni ye)



1. Wanita yang meninggal dunia sebelum berkahwin. Wanita yang meninggal dunia sebelum berkahwin akan dikahwinkan oleh Allah SWT di syurga kelak dengan seorang lelaki di kalangan ahli syurga. Rasullullah SAW bersabda " Tiada si bujang di dalam syurga" (Muslim). Ini kerana ada juga lelaki belum berkahwin yang meninggal dunia.




2. Wanita yang meninggal dunia setelah diceraikan dan tidak berkahwin Sesudahnya. Wanita ini juga akan dikahwinkan oleh Allah SWT dengan lelaki daripada ahli syurga.




3. Wanita yang meninggal dunia sedangkan suaminya tidak masuk syurga. Begitu juga wanita yang meninggal dunia yang masuk syurga sedangkan suaminya tidak masuk syurga, akan di kahwinkan oleh Allah dengan seorang daripada lelAki yang masuk syurga.




4. Wanita yang meninggal dunia setelah berkahwin. Wanita ini akan berada bersama suaminya di syurga kelak sekiranya suaminya masuk syurga.




5. Wanita yang kematian suami dan tidak berkahwin sesudahnya. Wanita ini akan tetap bersama suaminya yang dikahwini di dunia sekiranya suaminya masuk syurga.




6. Wanita yang kematian suami dan berkahwin sesudahnya Wanita yang kematian suami dan berkahwin lain akan bersama lelaki yang terakhir dikahwininya di dunia tidak kira berapa kali di aberkahwin. Suami yang terakhir adalah suaminya di syurga sekiranya suami itu menjadi ahli syurga. Rasullullah SAW bersabda. "wanita adalah kepunyaan suaminya yang terakhir". "wahai tuhan ku tak layak kesyurgamu ...namun tak pula aku sanggup keNerakamu....kami lah hamba yang mengharap belas darimu ...."ya allah jadikan lah kami hamba2 mu yang bertaqwa..ampunkan dosa2 kami .kedua ibubapa kami .dosa semua umat2 islam yang masih hidup mahupun yang telah meninggal dunia"





14 April 2011

Bz sangat la tu...haishh

Aku ni pun satu gak.....time orang memang sibuk gila, time tu la gatai nak tepon2, nak sembang2, nak lentok2.....haa kan dah makan ati sendiri! Tak suka...tak suka...tak suka...huhuuu


Wak ada race lagi minggu ni kat Batu Kawan, Pulau Pinang...so minggu ni memang dia menggila buat keja la kan. Memang hari2 aku je lah yang menelepon dia...bukan dia yang menelepon aku tau....return call pun dak. Besanya ada gak dia return call kalau nampak missed call dari aku kan....tapi minggu ni harammm! Sekali je laa....malam tadi, itupun memang betoi2 time dia dah abih keja, baru la dia return call aku tanya nak apa....huhuuu...ada ka tanya nak apa...sodih den!


Ni dari pagi tadi aku je yang dok tepon dia....yang aku pun tah pasai pa tah, asai terpandang je tepon tu mesti nak tekan nama dia...ngeh ngeh ngeh... Dah tu dapat layanan 3rd class la kann...


'nanti la cakap kat umah...'

'orang tengah buat keja nii...'

'ok...nanti papa call balik...' (harammm)

'ye...ye...ok...(klik)'

'ishh mama nii....ye laa ye laa...'


Ini je yang aku dapat hari ni...uwaaaaaaa....macam la aku nampak dia tengah buat apa kan, kalau nampak macam kat cctv tu tak dak la aku call selalu....tengok je kat monitor tu...monitor dia buat apa...muahahahaa


Tu laa...hari ni la pulak yang aku ni nak menggatai punnnn......redha je laa....huhuuu...dah la weekend ni nak tinggai aku anak beranak lagi, weekend depan pun sama gak.....apa lah ertinya weekend bagi aku ni...baik aku pi keja gak time weekend...! Tu la sebabnya aku tak berapa berkenan dia rujuk balik ngan motor racing niii....selalu kena tinggai anak beranak tau.... Tak sabaq tunggu Khaleela besaq sket....memang aku angkut jugak 2 bradik tu ikut wak....macam masa2 honeymoon dulu...ahaks


13 April 2011

Ada Satu Kesah - Part 8

Minah, Abu dan Tijah.....


Sebenarnya kisah ini tergantung di sini.....tiada penyelesaian yang membahagiakan sesiapa...baik Abu, baik Minah ataupun Tijah...ehhhh....mungkin Tijah sedikit bahagia dan menarik nafas lega yang panjang....


Abu menghilang tidak dapat dihubungi.....bukanlah dia hilang terus, dia ada bersama keluarganya, tapi Abu sedaya upaya cuba mengelak dari menghubungi dan dihubungi Minah. Biarlah Minah menanggung derita selautan air mata pun, Abu sudah tidak peduli lagi. Abu kesempitan sekarang disebabkan tiada lagi pendapatan tetap....sepenuhnya ditanggung oleh Tijah, isterinya. Oleh sebab itu, Abu tiada kekuatan lagi untuk membuat onar di belakang Tijah, tambahan apa yang telah berlaku sejak 3 tahun lepas amatlah memeritkan sebenarnya. Lebih banyak derita dari bahagia....angan2 yang dipasang berkecai jua walaupun hakikat itu disedari seawal dia melafazkan sayang kepada Minah lagi..... Cukuplah sampai di sini saja....Abu tidak sanggup lagi. Dia sedar dia tidak akan mampu hidup tanpa isteri dan anak2nya....tapi dia mampu hidup tanpa Minah disisinya....itu hakikat yang paling mahal yang baru disedari Abu. Mengenai hutang2 kad kredit Minah, Abu bertekad untuk membayar balik tapi bukan sekarang. Mungkin setelah dia kembali stabil dari segi kewangan.....dari awal lagi Abu bukanlah orang yang kejam dan tidak bermoral. Kepada Minah, Abu menitipkan segunung kemaafan dan penyesalan atas apa yang berlaku....bukan pintanya, tapi jalan takdir menentukan begini...Abu amat berharap Minah faham dan tidak berdendam dengannya....


Minah sudah berhenti menangis kerana lelaki...terutamanya lelaki bernama Abu. Untuk apa lagi dia berharap pada yang tidak bersungguh dengan kata-katanya. Minah tahu dia tersilap langkah....silap yang besar, tapi Minah juga bersyukur kerana belum lagi menjadi isteri Abu yang sah. Mungkin Allah SWT masih sayangkannya, menyelamatkannya dari lebih derita sekiranya dia ditakdirkan menjadi isteri kedua Abu. Minah pasrah nasib dan rezekinya selepas ini....dia berserah sepenuhnya kepada Allah SWT untuk menentukan corak hidupnya. Di samping itu, Minah tetap meneruskan hidupnya seperti biasa, cuma tiada lagi perasaan2 nakal dan harapan2 menggunung terhadap lelaki. Dia redha kiranya jodoh itu masih jauh dari hidupnya....redha kiranya itulah ketentuan hidupnya yang disusun Allah SWT. Apa yang berlaku sememangnya penuh pengalaman dan pengajaran yang tiada harga......semakin mematangkan dirinya. Yang penting sekarang Minah menumpukan perhatian kepada kerjaya dan keluarganya....ibu bapa yang semakin uzur dan memerlukan perhatian yang lebih. Memang mustajab doa ibu bapa....apa yang keluar dari mulut mereka adalah satu doa. Dan doa itu telah dimakbulkan demi kebaikan Minah. Minah sedar itu.


Tijah......dengan secawan teh panas, di balkoni rumahnya...pandangannya dihalakan ke arah laman rumah di mana anak2nya sedang bermain. Riang gembira nampaknya mereka walaupun tanpa ayah mereka bersama. Tijah juga tak kisah Abu tiada pada hari minggu itu untuk meluangkan masa bersama anak2nya...itu bukanlah perkara baru bagi keluarganya. Tapi ada lagi yang membuatkan Tijah tak kisah kiranya Abu tiada di rumah....dia tahu apa yang berlaku antara Abu dan Minah. Dia tahu doanya selama ini dimakbulkan Allah SWT...bukanlah niatnya untuk mengguris perasaan sesiapa, tapi hanya untuk menyelamatkan rumahtangganya, dia rela menunggu saat2 seperti ini walau seribu tahun lagi. Abu menunjukkan sedikit demi sedikit perubahan terhadap mereka sekeluarga....masanya lebih banyak bersama anak2nya. Ya...memang Abu sekarang bermasalah dalam kerjanya....tapi sekurang-kurangnya masalah itu telah menyelesaikan masalah yang lebih besar sebenarnya. Tijah tersenyum lagi....bukanlah senyum sinis terhadap apa yang berlaku, tapi senyum kemenangan dalam mempertahankan rumahtangga yang disayanginya. Dan dengan doa dan tawakal kepada Allah SWT sajalah dia berharap semua ini akan berakhir dengan baik. Dan dengan doa jugalah dia berharap ditetapkan hati dan iman suaminya untuknya seorang. Aminnn.....

* mungkin bukan ini akhirnya....tapi kiranya tiada lagi kemunculan mereka selepas ini, maka ini adalah pengakhirannya......aminnnn

11 April 2011

Balik kampung jumpa nenek...

Gambar2 masa di kampung minggu lepas....jumpa nenek setelah 2 bulan kali terakhir balik kampung di samping nak menjenguk baby baru...anak adik ipar...Nur Alyaa Khalisa...nice name

ini la Nur Alyaa Khalisa...sedap je tidoq Macam gaduh je...berebut nenek yee...
nak mandi...rela je la apa org buat kann...
Dgn. neneknya...


Aku malaih nak mengarang laa...layan gambaq je lah yaa...mood sangat kureng untuk hapdet sebenaqnya....tingat wak...awwwww...muahahahaa...geli tekak wak kalau dia tau nih....


05 April 2011

Khaleela 4 bulan

Check up Khaleela 4 bulan, 31/3/2011 hari tu....tak sempat lagi nak hapdet. Last week tu agak membz dengan Khairieena yang tak sihat.



Kali ni tak dak cucuk....so pi timbang berat, nurse tanya sikit2 apa perkembangan dia...dah boleh balik. So, kul 9.30 pagi dah selesai kat klinik. Wak teruih pi keja, aku plak pi ofis gak, bawak Khaleela skali....sebab dah berjanji dengan opismet nak bawak. Gambar2 dah hapdet kat fesbuk noo.

Ok, perkembangan Khaleela 4 bulan :

Berat : 7 kg

Panjang & Ukur lilit kepala : tak ingat...hehehe

1. Makin galak berborak kalau dilayan....panjang je ceritanya



2. Suka berborak dengan tangan sendiri....tah apa cerita tah, kadang2 makin kuat sora dia macam dia geram tengok tangan tu


3. Suka mencakar dan mencubit orang...hehehe...ekceli dia nak genggam sesuatu kot, apa yang terasa di tangan, itu la dicuba digenggam tu. Kena pulak time kuku agak panjang...adooiii pedih tau!


4. Tak suka baring lama2 kat tilam dia....mesti nak orang angkat, dudukkan atau dirikan dia...terus diam. Kalau lambat sangat angkat dia, dia sendiri cuba sampai terangkat kepala dengan kaki...tapi badan tinggal...hahahahaa


5. Masih dalam cubaan untuk meniarap...sekarang dia asyik mengiring je...tak larat lagi nak tolak badan betoi2


6. Setiap kali bangun tidoq, mesti senyum bila orang pi sapa dia....senyum sampai tersengih2....suka sangat tengok time tu...


7. Dah kenal sangat dah dengan sora mama, papa, kakak, Mak Nab n Atuk (pengasuh)....dengaq ja, terpusing2 mencari, dah jumpa sengih memanjang....


8. Dah tak suka tidoq dalam katil sendiri, nak tidoq bersebelahan orang gak...tak kira la mama ke, papa ke, kakak ke...


9. Dah mula makan nestum....nyum nyum....tapi dalam kuantiti yang sikit dan cair la...takut jugak kang uk uk keras pulak


10. Hmmm....apa lagi ya....hmmm dia lebih banyak jaga dari tidoq la skang ni....nak main, borak....kadang waktu tidoq tak tentu, susah nak agak...


11. Haaa....lagi satu...rambut dia still camtu gak sejak dicukur masa umur 45 hari...halus2 n nipis sangat. Baby lain aku tengok dah 2-3 kali cukur dah...


12. Satu lagi lupa nak tambah....skang ni kalo nak tidoq mesti kena dengaq lagu dulu!! Dasat woo minah nii....tak kira la lagu apapun, asaikan ada bunyi...besanya aku bukak lagu baik2 la kann...Yassin, zikir, surah2....henpon tu letak atas perut/dada dia...sampai la dia lena. Kalo tengah nangeh pun time tu, bila bukak lagu2 tu, teruih diam tau...heeiii apa punya peel plak tah la yang sorang ni...

So far, itu je kot....apapun asai sihat sudah kann... Lagi satu ramai jugak yang kata muka dia dah kurang rupa kakak dia. Kalo tidak memula dulu, memang banyak copy kakaknya, skang ni dah ilang pulak skit2...tak tau rupa sapa pulak nak copy sementara nak dapat rupa dia betoi... Tang mulut kecik tu memang copy dari arwah mak aku. Dan yang pasti, takat ni tak dak sapa lagi yang kata ada rupa aku.....huhuuuu....penat tau bawak 9 bulan lebih....