21 December 2011

Macam-macam cerita sebenarnya...tapi...

Hmmm.....aku pun tak tau la sejak dua menjak ni jadi malaih sungguh-sungguh nak hapdet blog nih. Yang aku rajin baca blog orang...tiap-tiap hari...wajib...takpun kalau dah abih menjelajah blog orang, aku main game sampai lenguh tangan. Takpun aku tengok movie kat pc....muahahahaa... Cerita macam aku dok bercuti ja kan...dak aihhh...bos aku ada ja dok tercongok kat tempat dia tu haa..! Bos ni bos baru...kira yang ke-6 la bos yang aku jaga, pompuan...pangkat mak-mak kita plak tu. Dia rajin bersembang, bercerita...kira buleh buat kawan la. Tapi apa satu keja pun dia tak bagi kat aku...semua dia buat sendiri, baik surat ka memo ka report ka, semua dia taip sendiri. Bila aku mintak nak buat, dia kata lagi cepat kalau dia taip ja teruih kat pc tu, daripada nak draf dulu la, pastu nak semak betulkan pulak, buang masa...katanya. Lorr...pastu apa aku nak buat, takkan takat bukak surat, rekod surat ja kot...fail2 sulit pun bukannya pakai selalu. Abih-abih sangat aku jaga appointment dia ja, remind jemputan sana sini, jawab phone call....alah apa la sangat tu kannn...PA oku pun buleh buat. Hehehehe...


Jadinya kebanyakan hari keja memang aku dok melangut saja ja lah...bukannya aku tak mo buat keja, tapi tak dak keja sangat....takat pukul 10-11 pagi dah siap keja....apa barang?!! Tu yang aku dok gila tengok movie la, boring-boring main game...haa main game memang buleh ghalit berjam-jam, tup-tup dah dekat pukul 5 petang. Bos pulak walaupun tak dak keja, dia memang akan balik lewat dalam kul 6 petang. Pagi plak mai sikit punya awai, blom kul 7.30 dah tercongok kat depan pc dia. Jadi macam aku bos pulak...terbalik kuang....muahahahaa...tapi bukan aku mintak pun jadi gitu dan bukan aku sengaja cipta keadaan macam sekarang ni...huhuuuu...apa-apapun terima kasih banyak la bos ya, sebab memahami saya, banyak bagi kelonggaran kat aku yang ada anak kecik ni, tau lah kan....macam-macam kerenah orang ada anak kecik nih...dan dia saaaangat suka baby...banyak kali dah dok soh aku bawak si Khaleela tu mai ofis. Hehehe....time keja payah la skit la kan, kalau aku cuti tu buleh la bawak mai ofis sat-sat, kalo dok lama baik aku keja ja, tak yah cuti....hahahahaa


Okeh...abih dah cerita bab ofis. La ni nak cerita bab di rumah pulak. Si Khairieena dah start bersekolah agama KAFA tu sejak 5/12/11 hari tu lagi. Sekolah tu start awai sebulan untuk murid darjah 1 saja, macam extra class la untuk depa, nak kenalpasti tahap pengetahuan depa dan jugak nak bagi biasa suasana sekolah sebelum bersekolah betol-betol bulan 1 nanti. Untuk bulan 12 ni sekolah seminggu 4 hari ja, jadinya aku atau wak akan berulang alik hantar dia ke sekolah KAFA tu kat Klang la. Sebabnya memang dah daftar sekolah kebangsaan kat sana, so takkan la KAFA tu kat Puchong pulak kan...lagipun sekarang ni memang dalam proses nak pindah rumah dah pun. Hari sabtu ni Insya Allah pindah teruih lah....adooiiii laaa ....bila ingat pasal pindah, aku jadi penat letih, tak tau nak kemas dari mana dulu. Patutnya pindah awai bulan 12 hari tu, tapi rumah tu tak siap sepenuhnya lagi, so tunggu la dari seminggu ke seminggu. Dengan wak pun bukan ada kat sini selalu pun, ini pun baru ja balik dari Qatar 2 hari lepas. Kira last la tu race untuk tahun ni.....lega sikit aku...hihiii


Khaleela pulak dah pandai berjalan dah...kira betoi2 terer masa umur setahun awai bulan 12 tu lah. Mana mau masuk dalam walker dah...meraung-raung, dia bengkokkan kaki dia masa nak masukkan dalam tu...haishh! Memang susah la aku nak buat keja kat dapur tu, sebabnya dia bukan dok diam setempat dah, walaupun dah dibagi mangkuk dengan sudu pun untuk diketuk-ketuk. Kat dapur kan banyak benda-benda yang buleh mendatangkan bahaya...haiyaa itu budakk!! Minggu depan dah nak kena dok dengan pengasuh baru dah....aku tak tau la nak bayangkan cemana. Dia dah pandai tak mau kat orang yang tak kenal...jangan la dia menangeh keras sehari pulak kat tempat baru tu... Pengasuh dia yang sekarang ni pun macam berat ati ja nak lepaih, siap nak amik baju Khaleela yang dah pakai, nak buat teman...pastu dia kata kalau teringat sangat, jangan terkejut pulak kalau tiap-tiap minggu depa mai rumah nak tengok Khaleela tu. Lagi satu dia siap pesan, kalau-kalau Khaleela demam nanti, cepat-cepat bawak balik rumah dia, dok sehari semalam pun jadi la....ish ish ishhh mintak-mintak elok la semuanya kannn....


Hari ni last aku keja.....untuk minggu ni la...hehehe. Start cuti esok sampai 27/12 ni. Sabtu ni pindah umah...Insya Allah. Nak buleh pindah ni pun bertengkar selalu dah dengan wak...ada ja benda tak kena, tak sependapat (cewah...ayat buku la pulak!) muahahaa... Aku bukan apa, kalau buleh nak benda-benda semua teratur ikut jadual dan perancangan, bukannya main ikut dan ja...tu yang selalu jadi bercanggah dengan wak tu. Hmmm...sabaq ja lah, kalau diikutkan sangat keras kepala dua-dua orang, memang buleh jadi tak bercakap langsung satgi. Yang budak-budak 2 orang tu selalu terlangut tengok kami dok berbincang tu, kadang-kadang sora kuat, siap Khairieena sound lagi....mama dengan papa ni, cakap la slow-slow...bising lah!...muahahaa


Hmm....cukup lah takat tu dulu aku bercerita, banyak sebenaqnya.....tapi tak terlarat nak mengarang aihh! Nampak gayanya macam minggu depan pulak la kot aku hapdet ye....bagi aku bernafas sat dulu pas pindah umah nanti ni....hehehe...macam la ada orang dok tunggu aku hapdet...blueekkkk

05 December 2011

Khaleela 1 tahun

Update perkembangan Khaleela dirangkum terus lah ye dr 10 bln dan 11 bln ritu. Jumaat lepas dah genap setahun umur dia.


Berat : 12 kg- 10 bln (8/12 ni timbang baru n cucuk)


Perkembangan :


1. Dah buleh jalan skit2...tapi ada kemajuan la, banyak langkah dari memula bertatih tu. Cuma dia tak stabil sangat lagi...selalu terduduk je..


2. Mulut makin riuh...tah apa yang dibebel pun tak tau la. Berbunyiiii je kejanya....


3. Makin pandai meniru / mengajuk orang....apa orang buat, semua ditiru...orang mendongak, dia dongak, tunduk pun dia tunduk gak tp over sangat pulak...pusing kiri kanan pun ditiru gak. Orang buat peace....dia pun buat jugak...tapi peace lima jari....hahahahaa (tu pelempang namanya)


4. Gigi makin banyak...bawah 5 batang, atas 5 batang...kemarin aku tengok geraham kiri kanan mula menonjolkan diri dah...tajam je...patut la semua benda nak makan, tapi dia ni jenis makan tak banyak...skit2 je, tapi alhamdulillah la dia nak gak makan


5. Bila dah ada gigi ni kan...dia pun mula belajar nak gigit orang...selalunya dia akan ambik jari aku or wak, terus masuk mulut dia, dan dia try test gigit....tak sakit, tapi terasa la gigi dia tajam wooo.....pastu gelak mengekek, bila kita buat2 jerit sakit...


6. Bila suruh tunjuk mana kakak, dah tau dah tunjuk, jari telunjuk tu lurus straight je tunjuk kakak. Tunjuk mama n papa pun dah pandai...tapi kalau soh tunjuk diri sendiri dia angkat tangan dua-dua belah sambil sebut yeaayyyy....muahahahaa


7. Dah lama dah aku dok cari benda apa yang dia takut, bukan apa, kalau degil2 tak nak tidoq ka, buat salah ka buleh la jugak aku gertak dia. Skrg dah tau dah....dia selalunya suka main depan tv, betoi2 depan tau, suka tekan2 button kat tv tu. Sekali tertekan channel yang tak dak siaran tu, berbunyi je lah kan....haaa kau! Terkejut beruk....teruih merangkak laju2 mai kat aku menyembam muka sambil keriau. Pastu dok toleh2 tengok tv tu pulak...takut tapi nak tengok gak. Lagi satu kalau tetiba tv tu jadi gelap time ujan ka, tetiba senyap n gelap....hahahaa pun dia takut gak.... Dah jadi modal aku la skrg ni...


8. Perangai baru....tak buleh berenggang dari aku plak dahhh!! Sekarang ni mana ada aku masak sangat dah...memang tak buleh angkat bontot langsung, memang teruih menangeh la dia. Lagi teruk masa aku mandi, kan tutup pintu bilik air tu....memang dia ketuk pintu sambil menangeh sampai muntah2....geram tau! Takkan nak mandi bukak pintu kot, kalau kakak dia tak dak takpa la. Pendek kata, papa tak dak takpa, kalau mama yang hilang di mata, memang dia tak nampak orang lain dah. Tapi time hantar kat pengasuh takpa pulak....


9. Pantang orang bukak pintu, dia akan sampai dulu kat muka pintu tu....kalau orang keluaq n tutup pintu, meraung abih la. Bagi dia, bukak pintu mesti kena bawak dia kluaq. Haaa....time ni kalau aku masih dalam rumah, tapi nak ambik dukung, memang dia tak heran dah la, buleh siap bye bye lagi walaupun tak disuruh...mama tak dak no hal lah...! I nak keluar jalan-jalan...!


10. Dah pandai marah, merajuk n berebut benda. Kalau dia marah atau berebut benda tak dapat, memang marah menghempas-hempas siap tepuk2 lantai sambil berpusing2 badan lagik! Haa...tu marah betoi la tu. Bagi benda lain pun semua dibalingnya. Lagi satu kalau kakak dia buat manja2 peluk2 aku, memang dia pantang. Dia tengah main, buleh dia tinggai mainan tu, teruih datang kat aku sambil menangeh2 menyembam kat riba nih, tangan pulak tolak2 tarik2 rambut kakak dia......muahahahaaa....jeles la tu. Bila dah dapat conquer riba sorang2, teruih duduk lama2, angkat pun dia akan duduk balik....hahahaaa lawak la minah ni sorang...

Banyak lagi rasanya.....tak ingat la pulak. Tapi buleh nampak la, banyak yang dia belajar benda baru, dapat perangai baru...dan banyak la aku kena bersabar dan bertenang. Sejak2 dah dapat kaki ni, lagi la banyak nak kena kontrol suara...tempat peberet dia bawah meja makan n dapur...sorang2 pun jadi dia pi merayap situ tau...adooiiii....

02 December 2011

Happy Birthday Khaleela - 1 year old!!!



Dah setahun itu budakkkk....muahahaa

Sangat nakal


Sangat menghiburkan


Sangat mengujakan


Sangat mencabar kesabaran


Penuh kemanjaan


Kesayangan semua















Nurin Khaleela Eiman....1 tahun



Moga membesar bagai johan



Moga menjadi anak solehah



Moga menjadi kakak penyayang (...?)




Apa jua langkahmu



Doa mama dan papa mengiringi sepanjang hidupmu

10 November 2011

Follow up - Kes Khaleela jatuh



Uuuuuiiiii lama gilak aku tak hapdet kannn.....muahahahaaa...memang pun, malaih tahap dewa dewi punya!!

Tensi sebab gambaq raya posa tak dapat2, sampai dah raya haji dah pun...pun tak dak gak, aku malaih sungguh nak snap masa raya haji baru ni. Padahal balik raya Penang tuh! Lagipun Khaleela bukan mau kat sapa pun, asyik la nak melekat ngan aku. Aku beralih bontot skit pun, dia dah bukak volume dah...adooiiii. Perangai berubah bulan ni.....oppss perkembangan dia 10 bulan pun blom buat entry lg kannn....tapi umur dah masuk 11 bulan dah pun, dah start bertatih dah minah tu..hehehe



Yang ni pulak gambaq kemarin masa kat Hospital Putrajaya, follow up kes Khaleela jatuh katil warded 3 hari tu. X-ray tengkorak n whole body dia, alhamdulillah semuanya ok. Tengkorak yang retak tu pun dah makin kecik retaknya...baby memang cepat recover, doktor kata. Proses mengurut Khaleela pun dah abih malam tadi, dua kali mengurut je pun. First mengurut hari tu, bidan tu cakap tulang kat bahu ke dada dia agak terkehel sket. Tu sebab dia asyik demam malam, selsema, lelah je sejak lepas jatuh tu. Malam tadi mengurut kali terakhir, bidan tu cakap dah tak dak dah urat yang bersimpul, tulang bahu ke dada tu pun dah elok, badan pun dah keras. Memang pun, sejak mengurut yang first tu, dia dah tak demam n lelah dah, makan pun makin berselera. So, lega selega-leganya hati aku nih....alhamdulillah...harap2 sihat la terus, maybe demam hari tu, nak buleh berjalan kot...aminn








Kat playground Hosp. Putrajaya...bising mulut dia time ni, ajak bebudak lain main sama



Ini masa konvo kakak dia bulan 10 hari tu



Ini kat alamanda...bulan 10 gak, beli sport shoes utk kakak, wak kata beli la kat adiknya jugak, sian dia. Eleh...budak tu tak kata apa pun, berjalan pun blom dah dapat kasut mahal2. (mode: dengki...aku pakai kasut RM15 je pun..huhuu)



Ini lps balik raya haji...nyamuk cium masa kat kampung, dpt 3 biji bintat merah...hehehe


03 October 2011

Aku suka sangaaaattt lagu niii.....jiwang wooo!!!

Walau aku tidak bersamamu
Jangan engkau lupakan diriku
Walau aku tiada di sisimu
Jangan engkau lupakan namaku
Kerana Aku mengingati mu
Kerana Aku men’cintaimu

Andai aku
Bisa bertemumu
Dengan senyum ku tadah syukurku
Andai aku bisa menyentuhmu
Air mata pasti deras gugur
KeranaAku merindui mu
Kerana aku sentiasa
Menyintaimu oh sepenuh hati

Walau kamu
Jauh di mataku
Jangan aku hilang dalam kalbu
Saat kamu samar mengingati
Jangan aku terus kau lupakan

Kerana aku
Sentiasa mengingatimu
Kerana aku
Sentiasa menyayangimu oh kekasih hati

Andai aku bisa memelukmu
Pasrah aku tabah diujimu
Andai aku bisa dicintai
Dengan rela menyerahkan hati
Kerana Aku merindui mu
Hmmm Kerana aku sentiasa menyintaimu


28 September 2011

Raya dah abih, tapi gambar raya tak keluar-keluar lagi...huhuuu


Ni je la gambar yang ada time raya hari tu...itupun gambar aku laki bini tak dak, gambar bebudak je...jadi la kannn

Petang hari last posa...main tak hengat bebudak tu...

Cucu2 MIL paling kecik(takat ni la)...berebut lapik vontot...hahahaha

Ni la baju raya aku anak beranak...baju melayu wak kaler purple yg kat kain tu

Complete set cucu MIL n FIL aku...yg belakang tu mood tak elok...hehehe


*Ani...bila nak bagi gambar raya??? huhuuuu...macam la dia baca blog aku kehkehkeh...



15 September 2011

Khaleela 9 bulan





Macam2 yang jadi...lupa dah nak hapdet umur Khaleela dah masuk 9 bulan time raya hari tu. Perkembangan paling baru adalah...jatuh sampai retak tengkorak!!! hahahaa...orang len mana ada kan Khaleela kannnn.....chek sorang ja jadi lagu tu....haaiiiii.....




Berat : 11.7 kg (timbang masa nak check in wad hari tu)


Perangainya :


1. Bila dengar orang nyanyi, ataupun sebarang lagu kat tv or radio, terus dia akan goyang2 macam orang beratib tu...kiri kanan kiri kanan....kadang2 laju, kadang2 slow. Kalau time tu dia tengah merangkak, tetap goyang gak, tapi paling lawak bila dia goyang bontot saja....comey sangat!


2. Suka berbalas/berlawan bunyi...hehehe...nak kata lawan cakap, blom pandai kan, so lawan bunyi lah. Kalau dia mula buat bunyi atau jerit, then kita ikut gak atau juz menyahut apa yang dia bunyi tu....haaaa pastu memang lagi kuat dia buat dan susah nak berenti la pulak...memang saja tau..


3. Dah mula memanjat merata dah...merangkak memang dah laju. Asal letak ja, kita pusing sat, pastu tengok dia dah tak dak kat tempat letak tadi dah. Sofa, kerusi, walker, meja study kakak...apa saja lah yang dia buleh berpegang dan berdiri. Bila dah berdiri, teruih toleh ke belakang, sengih2....nak habaq kata dia dah berjaya berdiri la tu....ceehhhh



4. Gigi bawah dah tumbuh sebatang, lagi sebatang tengah nak timbul sebelahnya. Belah atas pun tengah nak timbul, tapi aku tengok macam gigi siung kiri kanan lagi menonjol ja dari gigi depan...huhuuu...


5. Dah tukar susu dari Frisolac ke Lactogen. So far tak dak masalah.....tapi aku la rasa macam tak best ja Lactogen tu.....tengok la 2-3 bulan lagi nak tukar pi Dutch Lady la pulak, senang sama ngan kakak dia.


6. Tidoq sat-sat ja la ni.....paling lama pun 1/2 jam...waktu bermain lagi lama dari tidoq. Tidoq malam tak dak masalah, cumanya dia tak suka tidoq kat tilam dia, mesti dia mengesot skit2 sampai kat tilam aku. Bila dah tau kat tilam aku....huuiiiii teruih mendepa tangan mengangkang kaki...selesa sangat la tu...

7. Sangat suka main dengan budak2 sebaya kakak Khairieena.....kalau dengan baby sebaya dia atau lagi kecik dari dia, nampak macam dia nak picit2 je baby tu, ingat anak patung kot...seriau aku. Mentang2 la dia baby 'besar' yeee...


8. Haaa.....suka menyondol!! Muahahaaa....menyondol ni macam bila dia merangkak dah sampai kat riba aku, teruih menyembam menyondol riba aku tu. Pastu buat2 lentok la, manja la konon. Kalau bukan kat riba pun, kat bantal pun jadik....hehehee peel dia lain benor dengan kakak dia dulu...


9. Resah gelisah bila tengok aku dah siap pakai tudung, selagi tak ambik dukung dia, selagi tu lah dia mengekor aku sambil merangkak, keliling kaki, aku takut terpijak je, aku kan mak monster hahahaa. Dia tau la kalau aku pakai tudung, mesti nak keluaq rumah kan. Kalau papa atau kakak keluaq rumah pun, dia keriau gak sebab tak bawak dia. Tapi takat ni bila aku tinggai masa hantaq kat pengasuh tu, ok lagi la, tak nangeh pun. Dia tengok je la sampai tak nampak kereta dah....akan datang tak tau la kan...


10. Apa yang orang makan semua nak makan, tapi bila suap, dia tak gheti nak telan, dah keluaq balik. Selalunya aku bagi yang aku dah kunyah hancur la, macam kek, roti, kuih2 ke...alaa takat merasa je lah. Banyak2 kang mesti muntah balik. Makanan harian dia, bubur nasik dan nestum lah. Buah-buahan pun kena kunyah or lenyek dulu.



Tu je lah perkembangan dia umur 9 bulan ni yang aku ingat.....yang pastinya dia memang budak yang aktif, lasak....alhamdulillah walaupun badan bambam gitu, tapi perkembangan dia memang ikut umur lah. Orang kata budak lasak memang selalu dapat sakit.....ye lah dah lasak sangat, memang la jatuh ke, terhantuk ke apa ke....tapi biar lah lasak gitu, biarlah dapat sakit dari kelasakannya tu, at least dia merasa dan belajar, dari dok diam, pasif, asyik nak nangeh je kan....tapi dapat sakit tu mintak simpang la pulak sakit2 yang teruk2 yee....orang tua2 kata sakit nak belajar...

13 September 2011

Gelak Sakan b4 admitted







Video yang sempat aku ambik malam sebelum admitted...waktu ni hati aku jadi sebak tau bila tengok Khaleela bergelak ketawa sakan camtu, padahal baru je jatuh tu...huhuuu



12 September 2011

Berkampung di Hosp. Putrajaya

Ini je gambar2 yang sempat aku snap...itupun bila otak dah tenang. Bila serabut balik, apapun aku tak gheti buat dah....muahahahaa



Malam setelah jatuh petangnya...galak bermain ngan kakak


Kat emergency Hosp. Putrajaya...tunggu nak pi ct-scan



Malam pertama di wad kanak-kanak Hosp. Putrajaya





Hari ke-2...

Practical student...memula sorang, pastu datang bawak geng..hahaha




Gambar dengan nurse2 kat situ tak sempat nak snap pun, dalam camera phone depa ada la. Apapun jutaan terima kasih diucapkan kepada semua nurse dan doktor yang bertugas merawat dan menjaga Khaleela selama 3 hari tu....tugas dorang memang sangat mulia tau, Allah SWT saja yang dapat membalasnya.


3 hari 2 malam

Haiiii....cerita raya blom kluar ye...ni aku nak cerita pasai lain dulu. Cerita raya tu sebenaqnya dok tunggu gambaq dari adik ipaq, tak dapat lagi.


Ni cerita lepaih raya.....berlaku pada hari wak berlepas ke Jepun...huhuuu..kuharungi semuanya seorang diri tau. Sedih, hiba, sunyi semua bercampur-campur....uwaaaaaa... Ok aku cerita ringkas2 je lah ye...jiwa kacau lagi nih, tah lah hati tak tenang sangat...


6/9/2011, Selasa - Pagi Wak berlepas ke Jepun, t/hari aku masuk ofis. Tapi pengasuh Khaleela dok call bagitau Khaleela muntah2. Tiap kali minum susu muntah...sampai lembik dah budak tu. Aku pun tak senang duduk la camtu...cabut balik gak. Tengok Khaleela memang lembik betoi dah, tambah ngan mengantuk lagi. So aku bawak balik umah dulu. Kebetulan sehari sebelum tu memang aku dah tukaq susu dia, maybe tak sesuai, so balik umah aku bagi susu asal balik. Pun tetap muntah gak. Dalam kul 2 ptg camtu aku bawak pi emergency Hospital Putrajaya. Sebelum tu amik Khairieena dulu kat tadika. Kul 4 ptg baru dapat masuk bilik doktor. Doktor nak check tekak dia, tapi asal doktor letak je kayu kecik tu, muntah lagi. Time memang dia tengah berbaring kat katil pun.


Tah cemana, dalam sekelip mata tu, doktor pusing ke meja dia, aku pulak pusing tunduk ke bawah ambik tisu nak lap lantai, tak dan lap aihhh....dengaq bunyi bedebuk!! Doktor pun pusing....terjerit dia dan aku, Khaleela dah terlentang kat lantai!! Bayangkan...jatuh dari katil pesakit tu, tinggi kan.....adooiiiiii...kecut perut tak tau nak habaq laa!! Aku angkat dia, baru nangeh. Tapi sat ja, doktor kata balik umah dulu, tunggu 6-7 jam, kalau ada muntah2, berdarah dari rongga mana2 atau dia macam tak aktif atau pengsan, bawak balik ke hospital. Huhuuuu....menangeh dalam ati je lah aku ni....jadi tak ketahuan masa tu tau. Menyesal sangat rasanya bawak mai hospital....kenapa la aku tak pi klinik biasa ja tadi?? Ya Allah....menyesal tak terhingga....Khairieena tengok airmata aku masa dok drive balik, dia pun keriau gak...adoii..lagi serabut pala aku...


Kat umah, aku bagi makan, minum susu, pastu tidoq. Pastu bangun main elok je ngan kakak dia. Dalam ati tak benti2 aku dok doa moga2 tak jadi apa2 la kat dia...bila tengok dia aktif camtu rasa lega pun ada, dapat la pujuk ati gak. Tepon n sms wak gak, bagitau....kalau buat senyap ja nanti jadi apa2, lagi menyesai. Wak pun tak senang ati la....dia tak sampai Jepun pun lagi dah jadi macam2. Tapi aku kata tengok esok cemana dulu. Bangun subuh esoknya, Khaleela muntah dengan banyaknya!! Susu sahaja!! Apa yang aku harapkan tak jadi, jadi jugak. Siap2 kan Khairieena, hantar dia ke tadika, then teruih pecut ke emergency Hospital Putrajaya lagi.


7/9/2011, Rabu - Dapat masuk jumpa doktor cepat la sebab aku bagitau dia muntah sebab jatuh semalam tu. Check punya check...doktor nak buat x-ray. Sebelum buat x-ray kena bagi ubat tidoq dulu, kalau tidak dia bergerak. Hasil x-ray....tengkorak tepi ada retak skit, macam satu garis, tapi otak dalam tak dak apa2. Dalam 2 jam pastu doktor datang lagi kata nak buat ct-scan pulak, untuk nak make sure otak dalam tu tak dak darah beku. Sib baik kali ni dia tidoq sendiri ja, senang skit, tak yah bagi ubat tidoq dah. Petang baru dapat result ct-scan, memang betoi ada satu garis retak kat tengkorak tepi kiri, tapi otak dalam seems to be ok. Tapi doktor soh dok wad jugak, nak observe untuk 24 jam lagi. Redha je lah aku...dalam pada tu dok terpikiaq cemana nak balik amik barang nih, susu tinggal lagi 1 petak je(bekas susu 3 petak tu). So, kat wad, aku tidokan dulu Khaleela, then mintak tolong nurse kat situ tengok2kan, aku nak cabut balik sat amik barang. MIL n FIL dah sampai pun umah aku sejak tengahari lagi, wak yang call depa. Tapi dah aku kat spital, so depa tak leh nak masuk umah la. Waktu tu depa tumpang dok umah pengasuh Khaleela jap...aku sampai je situ, teruih menangeh kat MIL aku. Airmata yang aku dok tahan sehari dah....akhirnya tumpah jugak, tersedu sedan aku...huhuuuu.


Balik umah packing apa2 yang patut...mai capai je. MIL n FIL ikut sekali, sebab FIL tak tau jalan ke spital. Nanti balik, tumpang pengasuh, depa pi lewat sket. Sampai kat wad, Khaleela dah bangun, nurse2 kat situ dok passing dia.....depa geram dengan ketembaman dia la. Khaleela plak ok je muka dia, tapi nampak je aku teruih merengek...hehehe. Malam tu tidoq pun ok...dia bangun susu cam biasa je.


8/9/2011, Khamis - Doktor nak buat x-ray whole body plak....bagi ubat tido pagi tu, tapi tak jadi buat sebab dalam bilik x-ray tu tetiba Khaleela terjaga la pulak, teruih menangeh. Tunggu petang, baru dapat buat, itupun tengah x-ray, dia jaga jugak, tapi dorang teruskan je...akhirnya selesai la. So resultnya dah ada petang tu, ikutkan pastu dah buleh balik dah, tapi doktor pakar yang ditunggu2 tak sampai2.....extend lagi satu malam.


9/9/2011, Jumaat - Tunggu lagi.....patutnya tengahari dah buleh balik dah, aku pun check out dah kat kaunter bawah. Dekat kul 3 ptg, datang doktor bertugas bagitau doktor pakar memang tak dapat nak datang la, maybe bz kat bawah....so buleh balik dulu. Nanti doktor akan call bagitau result x-ray whole body tu. Hmmm...apa2 je lah, yang penting Khaleela nampak sihat dan aktif, doktor tu pun cakap selagi dia aktif, tak muntah atau apa2 bleeding...means she's fine! Yang retak tu, jangan risau, sebab baby cepat recover, ianya tak bahaya. Lega dengaq! So, siap2 nak balik umah....sian Khairieena kena tinggai, aku ni asyik berjanji je ngan dia nak balik tengahari la, petang la...nangeh2 dah budak tu tiap kali tepon.


Home sweet home...walaupun kecik, bersepah, semak...tetap selesa dok umah sendiri kan. Ada satu lagi masalah baru Khaleela, asal lepaih minum susu je, dia akan berak, kadang2 elok, kadang2 cair.....risau gak. Maybe sebab susu ni, walaupun dah bagi susu asal dia, rasanya perut dah tak buleh terima nih. So malam semalam aku tukaq lagi susu....tadi call pengasuh, dia cakap Khaleela ok, tak muntah dah, berak pun blom...susu dah berbotol2 dah. Hahahaa...ok la tu kot ye. Aktif tetap!! Pantang letak teruih bergerak merangkak ke sana sini...panjat sofa la, kerusi makan la....seriau sungguh! Kat umah buleh la aku boh dalam walker tu, kurang la sket risiko nak jatuh tu, tapi kat umah pengasuh, mana ada walker. Ya Allah...lindungilah anak ku itu...aminnn


* flight wak diawalkan ke hari ni, malam nanti sampai lah...alhamdulillah

26 August 2011

Aku pun nak buat ucapan gak





Okay...selamat balik kampung...hati-hati di jalanraya...kim salam mak ayah semua ye..sementara mereka masih bersama kita, gembirakanlah mereka sebagaimana mereka menggembirakan kita setiap kali nak raya. Ampun maaf dipohon atas segala kesilapan, keterlanjuran aku sepanjang berblog termasuk la jugak kawan2 yang mengenali aku sejak dulu.



SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI

MAAF ZAHIR & BATIN


Happy Birthday My Dear Doter!!!









Yeeee...hari ni 26 Ogos 2011...besday Khairieena yang ke 6 tahun!! Happy Birthday Kakak!!



Moga kakak sihat n happy selalu, murah rezeki dan dipanjangkan usia untuk jaga mama papa nanti yeee. Mama sentiasa berdoa agar kakak sentiasa jadi kakak yang baik....memang selama dah ada adik ni, kakak memang kakak yang baik...alhamdulillah...kakak banyak tolong mama jaga Khaleela, walaupun ada merungut, tapi kakak tetap buat kan. Dan amatlah ketara kakak sangat sangaaattt sayangkan Khaleela, sampaikan kakak marahkan mama bila buat Khaleela nangis...huhuuu (kena marah gak aku).



Doa mama jugak agar kakak belajar rajin-rajin ye....untuk masa depan kakak jugak. Kejap je kakak dah besar kan, tahun depan nak sekolah dah kannn. Jangan manja-manja sangat ye...sket-sket takpa la, kat sekolah jangan la nangis nak ikut mama balik pulak tau. Dah besar dah....malu la kat orang! Kakak ni memang manja sangat ngan mama, tapi pasni mama harap kurang-kurangkan la manja tu....jangan risau, mama tetapkan sayangkan kakak tau! Lagi satu mama nak mintak maaf kat kakak sebab selalu marahkan kakak....yee...bila kakak buat salah, memang la mama marah. Marah tu sebab sayangkan kakak la, tak nak kakak ulang-ulang buat salah yang sama. Mama ngaku mama memang kasar, mama tak gheti la nak lemah lembut...dan mama dah nampak kakak dah semakin ngikut perangai mama tu kann....kakak marahkan Khaleela pun copy ayat mama...hahahaa....takpa laa, asalkan kakak masih tau menjaga limit okay.



Lastly...nanti kita celebrate kat kampung ye...sekarang ni bulan puasa, kalau makan kek time berbuka, kang kakak tak makan nasik pulak. Sabar ye sayang... Moga besday kali ni membawa sejuta erti buat kakak dan semua impian kakak yang selalu disebut-sebut tu jadi kenyataan. Doa mama sentiasa mengiringi kakak sepanjang hayat. Melahirkan kakak adalah suatu kenikmatan, kelahiran kakak merupakan keajaiban dalam hidup mama dan papa!!




16 August 2011

FB....semua ada kannnn

Semua orang pun skang ni ada akaun FB kann...aka facebook aka mukabuku...hehehe. Ada yang bertahun-tahun sejak FB diperkenalkan, ada yang baru blajaq merangkak nak kenal FB...apapun semua NAK ADA akaun FB.




Aku pun ada gak......memula dulu aku nak ada akuan FB nih sebab dengaq semua kawan2 ada FB...senang communicate katanya...senang nak kongsi cerita, luah perasaan dan apa yang aku tau memula dulu semua orang seronok bila dapat jumpa balik kawan lama time sekolah dulu2. Ye laa...bayangkan yang dah brapa tahun terpisah, ada yang dah tak kenal rupa dah pun, tup2 muncul.....yang tak penah baik dulu, skang dah jadi kawan rapat lagik! Ada jugak tu jumpa jodoh melalui FB ni laa....alhamdulillah.




Yang mana impak baik tu baguih la kan....dapat eratkan silaturrahim, tambah kawan serata dunia wooo...yang mana yang malu2 tu, tapi kat FB bukan ramai peminat lagik kan...sebab kita tak perlu berkomunikasi pakai suara kan. Ada gak la yang pilih nak dengaq suara, sambil berweb cam bagai...tak kisah la, selagi tak melanggar tatasusila dan adab kesopanan dan disertai dengan niat yang betol.




Tak kurang jugak impak yang buruk pasal FB nih....buleh buat cerai berai wooo...jangan main2! Buleh buat orang saman menyaman pun ada. Tapi sebab memula tu niat main2 punya pasal lah....last2 dah tak buleh patah balik dah. Ada tu yang pakai identiti orang len la, identiti rekaan semata2 nak dapat ramai peminat atau kawan. Ada lelaki tapi jadi pompuan, ada pompuan gatal nak jadi lelaki...tapi yang tu tak ramai aku rasa. Yang banyaknya pompuan laaa...ambooiiii letak gambar sendiri bukan main lagiiii...bukak sana sini, kalau buleh nak tunjuk semua, tutup yang mana perlu ja. Yang bestnya yang buat keja gitu selalunya melayu lah...aku tak tau la tu gambar betoi dia ka dak kan, tapi berani ka nak letak gambar orang lain guna nama dia...mau kena saman nanti. Yang bukan melayu, bukan Islam tu tak heran la kan...dah memang budaya depa camtu. Aku tau tu semua hak masing2, personal masing2...tapi agak2 la nak promote diri pun. Apa terdesak sangat ka depa ni semua?? Buleh kata semua remaja lagi...badan tengah naik, tu yang nak tunjuk segala tu kan. Adooiii....sakit mata tau.




Yang lelaki pulak memang lumrah la kannnnnn...bila dah tengok pompuan bergambar camtu, huuiii laju je klik nak tengok lagi, nak kenal, mintak nak jadi kawan...hishhh malu la sket aihh!! Ok ok...memang natural lelaki sukakan pompuan yang senang tunjuk aset dia...suka dalam erti kata berbeza-beza tau. Kebanyakan lelaki hanya suka tengok, buat bahan senda gurau dengan kawan2, tapi kalau nak cari isteri depa takkan cari yang camtu....tengok...yang rugi pompuan jugakkk...tu pun tak sedar2 lagi...maklum la anugerah Tuhan harus la dikongsi kannn...





FB ni ada baik buruk la....sebenarnya terpulang kepada pengguna la, kalau dia guna ke arah baik, baik la jadinya. Kalau dia guna ke arah tak baik, memang jadi lagi tak baik la kan. Walaupun niat kita guna FB memang baik, tapi cara pulak yang menyimpang ke arah tak baik...at the end memang jadi huru hara la. Tak huru hara kat diri sendiri, jadi huru hara kat orang lain pulak. FB tu tak salah tau...sama gak ngan apa-apa medium perhubungan pun, yang salahnya pengguna tu sendiri...sebab pengguna tu manusia, dan manusia ada bermacam2 rupa, perangai dan kehendak. Yang tu memang payah nak tuned....yang tu bukan aku yang kena hurai, kita kena soh orang-orang yang lebih berilmu huraikan. Biaq terang.






Aku juz luahkan apa yang aku nampak selama aku ada FB nih....aku tak la pengguna yang aktif, sket-sket hapdet, sket-sket hapdet status...sampai setiap satu perkara yang dibuat nak dibagitau orang...hishhh....tak pa la...masing2 punya hak kan, FB pun tak larang orang buat camtu...hehehe...cuma aku je tak berapa berkenan camtu... Itu blom lagi masuk bab bisnes kat FB...adoiyaiii....bersepah! Betoi ka buleh jadi jutawan dengan on FB je tu?? Buleh caya ke tu? Ada yang jadikan FB medium untuk promote bisnes dia...it's ok, memang bagus, sebab dah tentu dengan mudah orang nampak bisnes dia kan. Lagi satu menarik kot...sebab aku pun ada gak tertarik dengan promosi2 bisnes nih. Cuma biar la yang berpijak di bumi nyata...jangan propa je lebih, pastu bila orang dah join or beli, rupanya tertipu...sian tau..




Apapun....seeloknya FB ni kita guna untuk kebaikan semua orang lah, jauhkanlah dari menyimpang ke arah keburukan. Bukan FB saja...twitter ke apa menda pun, semua pun dicipta untuk kebaikan, mana ada orang cipta sesuatu untuk keburukan. Terpulang kepada pengguna dan cara penggunaan je...hanya Allah yang tau niat di hati setiap manusia tu. Ini pendapat aku je tau...take it positive, kalau nak jadi negatif pun...takpa...semua orang ada hak untuk bersuara...



11 August 2011

Jangan kaco...tengah mengemas nih!!

Port peberet dia...









Mama ni malas betol nak mengemas...meh sini saya tolong kemaskan. Bestttt....macam2 saya jumpa, tu yang saya lama dok kat situ...sejuk dah susu saya...ooppss tercekci plak saya...hihihi

09 August 2011

Dah selamat balik dah

Wak dengan awek dia


Wak pegi India last week...hari Rabu, puasa ke-3....semalam balik sini dah...puasa ke-8...huhuuu bukan senang tau aku nak mengharungi 6 hari lebih kurang tu tanpa dia di sisi....cewaahhh...bluekk



Sebenaqnya ok je pun....cuma ni kan bulan posa, mesti la rutin harian tu berubah sket....makin kelam kabut la aku ni. Mana dok train Khairieena posa lagi...sambil tu dok sorok2 makan dari dia gak sebabnya aku sehari pas wak pi tu, aku piyed....hoyeee....konon je lah tak yah bangun sahur kan....kena bangun la jugak, sebab Khairieena kan nak posa....huhuuu.... Takpa...berkorban apa saja demi anak kannnn....dan aku pun makan gak time sahur tu, ye laa kat ofis bukan buleh makan pun...lagipun tak dak geng yang sama bendera la time tu.







Bulan posa ni aku tukaq time masuk keja, iaitu dari wp2 sebelum ni, masuk kul 8 balik kul 5, aku tukaq ke wp1, masuk kul 7.30 pagi balik kul 4.30 petang. First time tau aku tukar wp ni sejak diperkenalkan.....dulu2 tak rasa sangat kelam kabut balik petang time posa ni...tapi tahun ni amatlah terasanya...huhuuu.... Tadika Khairieena tutup kul 6 petang, lebih dari tu kena bayar RM3 OT setiap jam. Huhhh tak sanggup aku.....pengasuh Khaleela plak dah sound awai dah, kalau buleh amik sebelum kul 6 petang, sebab kul 6 petang tu dia nak start masak untuk berbuka dah. Ye laa...consider la gak kan...memang patut la dia wat permintaan camtu...sian gak dia jaga 7-8 orang budak, siang tu mesti tak sempat buat apa kan.





Semua gambar2 masa nak pegi, posa Khairieena bocor, dia tak tahan, maybe sbb jalan sana sini kot. Masa wak balik smlm tak dak gambar....tak sempat aiihhh


Jadi...kalau aku balik macam biasa kul 5 petang, dah tentu2 tak sampai Puchong lagi kul 6 petang tu....bulan posa kannnnn...semua pun maklum macamana tahap jem bulan posa. Yang kaum lain beragama lain pun sama sibuk gak dok membeli belah, pastu tak gheti hormat orang berpuasa, beli je teruih ngap kat situ sambil jalan2.....rasa cam nak tepuk je kepala depa tu. Selalunya yang buat perangai gitu yang muda belia la, ada la jugak yang tua bangka pun perangai buruk seropa tu gak. Dah tu....bising ya amat....depa punya bersembang sambil berjalan sambil makan tu dah macam dalam al kalabu al malami yang lampu lip lap kena cakap jerit2 tu. Aku tak penah pi la, cuma gambaran dari cerita2 kat tv la kan keadaan dalam al kalabu al malami tu. Tengok...tengok...posa2 ni dok soh aku mengurangkan pahala pulak.....haishhh!! Tapi geram laaaaaa....bengong punya orang!! Ohh...ok....1 Malaysia kannn.....buat laaa, tak pa tak pa....kita kan 1 Malaysia....chaittt



Haaa...kan dah melalut ke lain dah cerita aku niiii....nak cerita pasai aku balik keja kul 4.30 kan....itupun memang sampai umah ngam2 kul 6 tau...kadang2 lebih skit sebab singgah membeli dulu. Hmmm....kalo ada wak, walaupun dia balik lewat skit, dekat2 kul 7 gak kadang2....at least dapat la aku tarik napas sket kan sementara tunggu nak berbuka tu. Pastu malam pun, relax la sket, tak yah buat keja terkejar2. Ini walaupun dia tak dak kurang seminggu pun, aku dah rasa macam aku tak dak rehat untuk diri sendiri tau....kahkahkah...mesti ada orang kata, dah jadi mak orang tak yah la pikir camtu lagi. Uuuii...kena pikir gakkk....diri sendiri pun kena rehat gak la, kalo tidak cemana nak uruskan orang len plak.



Okey lah....semalam tu lega la skit, walaupun wak buat permintaan soh aku masak untuk berbuka. Padahal dah pi param dah tu, tapi dia tak tau nak beli apa, last2 soh aku masak simple2 je.....telan ayaq liuq gak aku, sebabnya dok terbayang ikan aku baru beli sebelum pi amik dia kat LCCT tadi blom siang lagi...sempat ka ni?? Tapi sempat je masak...sebab dia ada untuk tengok2kan si Khaleela tu....memang cepat la aku wat keja, lagipun masak sempoi abih lah....sib baik dia x wat permintaan mengarut2....hmmm...


Hari ni pun lega lagi, sebab wak cuti....so balik petang ni tak la kelam kabut sangat. Tah2 satgi aku blah dah....muahahahaaa......sementara bos baru tak masuk lagi ni kannnn....aku la bossss...wakakaka....bos dalam bilik aku la kannnnn......wakakakakaa





02 August 2011

Khaleela 8 bulan



Hari ni Khaleela dah 8 bulan...makin patsegi aku tengok, bukan bulat, tapi patsegi...hahahaa





Berat : tak tau sbb x dak check up...maybe 9kg lebih kot


Perangainya :


1. Dah buleh merangkak dengan lajunya....dah buleh duduk sendiri, tapi tak brapa stabil lagi. Dah suka memanjat merata2 yang dia rasa dia buleh berpaut....pastu konon dah terer, lepas tangan...teruih terlentang...nangehh...muahahahaa



2. Dah pandai tak nak kena tinggai lagi dah....dulu2 buleh je aku tinggai dia main ngan kakak dia, skang ni nak aku atau wak ada sama lepak situ ngan dia


3. Dah buleh tau time2 nak keluaq jalan2....apatah lagi kalau tengok aku dah siap pakai tudung, lagi dia tak senang duduk...gelisah, asyik bunyiiii je soh orang dukung dia, pastu merangkak la mengekor orang....takut sangat kena tinggai





4. Makan buleh tahan...susu pun banyak...kadang2 buat 3 botol berturut2 baru dia tidoq, 1st bancuh 180ml, 2nd 150ml n 3rd 100ml lebih kurang....baru betoi dia tidoq. Ada gak la pastu dia muntahkan balik, penuh sangat la tu....tp besanya memang dia tidoq lena pastu.


5. Dah lama aku perati...dia makan laju kalau makanan yang cair macam bubur nasik, nestum. Tapi kalau bagi biskut, memang memula dia makan, tapi pastu mesti dia muntahkan balik, walaupun biskut tu dah cair dalam mulut pun. Kadang2 aku bagi dia makan roti canai ke roti ke kek ke, tapi aku kunyah dulu la kan baru suap dia...kadang2 lepas, kadang2 keluar balik...hmmm maybe tekak dia kecik lagi kot


6. Sangat riang gumbira time aku dukung bawak masuk bilik...tu time nak tidoq la kan. Kalo orang len mesti la teruih lembik nak tidoq je..ye la sebab masuk bilik tidoq kan. Dia plak akan jadi aktif, tersengih2, merangkak sana sini....padahal sebelum tu dah merengek ngantuk dah tu, tapi kejap je, bila aku baringkan dia, bagi susu, nyanyi2 sket...lelap laa...




7. Time mandi dia akan jadi sangat behave...hahahahaa....maybe sebab air tu sejuk, tangan dia tergapai2 nak pegang aku...bila aku bersuara agah dia, baru nak sengih. Kalo tidak memang dia diammm je...sesekali je dia tepuk2 air tu. Aku pun tak berani lagi nak lepas dia...sebab dia duduk bukannya stabil lagi...goyang2 je..


8. Dah buleh harap kakak jaga dia time aku mandi, sembahyang, masak. Kakak tu pun dah pandai angkat adiknya dah, tapi kena perati laa. Adik pulak kalau nampak kakak ke arah dia nak angkat...lagi laju dia merangkak sambil jerit2...main2 pulak...




9. Sangat suka bila dinyanyikan lagu 'tepuk amai-amai'...teruih dia cuba tepuk tangan, walaupun tak dak bunyi tapi dia sangat enjoy ngan lagu tu. Kalo nyanyi lagu lain...dia buat derk jee...


Hmmm....riuh dah umah la ni....dan aku pun makin kelam kabut sekarang ni. Sebab nak kena tengok selalu sejak dia mula pandai bergerak ni. Kakak tu kalo dah mengadap kartun....tak berapa heran sangat ngan adik dia dah. Tetambah bulan posa pulak ni kan....petang memang tak sempat la main masak2...beli je...maybe hari cuti buleh la masak...sesi masak2 lepas isyak ataupun bangun kul 4 pagi baru masak.



Haa...si kakak hari pertama posa semalam kan, kat tadika memang dia posa, maybe sebab ramai kawan2 yang posa kan. Tapi elok je masuk dalam umah, teruih dia merayu2 tak tahan...siap amik botol air dari peti ais lagi nak minum. Jenuh gak la aku main tarik2 botol ngan dia...ye la sayang sangat la kan, lagi sejam setengah je nak berbuka. Tapi kesian la pulak....dia dah tak tahan sangat la tu...bagi la jugak. Ok la tu...dapat gak la dia berpuasa sampai pukul 6 petang....takpa banyak hari lagi, buleh train lagi...