27 December 2010

Kelahiran Khaleela

Okey...aku nak cerita serba sikit yang mana aku ingat pasal detik2 kelahiran Khaleela ni ye.
30 Nov 2010....aku check in di PPUKM lebih kurang kul 3.30 petang. Hati ada rasa tak seronok dah...ye lah dah lama aku tak tinggalkan 2 orang kesayangan tu. Teringat sangat kat Khairieena kat taska, dia tak tau pun mama dia akan tinggalkan dia 3-4 hari ni. Bila wak pulak nak balik lepas dah selesai check in tu, lagi la aku sayu tau....rasa macam nak menitik ja airmata ni, tapi kutahan jugak...hehehe. Malu la orang tengok kan. Kali ni aku dok wad biasa je, yang macam dorm tu. Time Khairieena dulu dok wad khas, bilik sorang, dah macam kat hotel pun ada dah. Lagi sunyi kan macam tu. So, malam tu aku tidoq wad dengan menyaksikan pelbagai ragam orang. Ada yang tengah sakit2 nak bersalin, ada yang baru dok rasa sakit lite2, ada yang baru check in, sejam dua pastu teruih ditolak ke bilik bersalin. Senangnyaaa kan...hmm rezeki masing2... Aku yang sihat walafiat ni, dok guling kiri kanan serba tak kena ja, rasanya terlelap kul 3 pagi kot.
01 Dis 2010....pagi2 lagi nurse datang check bp, sambil dia pesan soh siapkan diri cepat2 sebab doktor wat lawatan seawal jam 6.30 pagi - 7.30 pagi. Betoi kata dia...dalam kul 6.50 pagi doktor dah datang dengan di kelilingi oleh student2 UKM. Dan pastu aku diinduced pada jam 7.20 pagi..sakit wooo!! Dalam kul 9 pagi aku dah start rasa cam senggugut...lite2 la. Dok dengaq petua semua orang termasuklah doktor, soh berjalan2 untuk cepatkan bukaan...aku pun berjalan2 la sepanjang hari tu. Wak datang kul 11 pagi lebih, pastu dia keluaq sat, kul 4.30 petang dia datang balik. Bajet buleh bersalin ptg tu kan, tapi bila check bukaan kul 1 ptg tu, baru 2cm ja. Adooiiii laaa...nampak gayanya cam lambat lagi nih. Malam tu sakit makin sakit...kul 1 pagi check lagi, baru 3cm!! Haaiiii....aku dah tak tahan nih...ada gak la aku hint2 kat doktor tu soh operate je. Doktor tu sengih ja, dia kata, kita tunggu sampai subuh dulu, buleh bukak lagi ni. Kalau tak ada progress gak, kita masuk ubat ke-2 ye. Cewahh...senang je dia cakap kan, aku yang dok berkerut2 tahan sakit ni dah macam tertelan tulang ikan ja.
02 Dis 2010...kul 6 pagi, check lagi, dah bukak 4cm...so dia kata dah buleh pi bilik bersalin. Tak perlu masuk ubat lagi. Lega skit dengaq tu. Dalam kul 7 pagi, air ketuban dipecahkan dan terus dibawak ke bilik menunggu bersalin. Time ni sakit dah kurang, aku pun dah buleh senyum. Call wak soh datang sblm t/hari, takut terlepas pulakkan. Kat bilik menunggu tu, aku dioffer untuk ambik epidural...memang tak pikiaq panjang lagi dah, aku setuju ja. Bukan apa, dah sepanjang malam tak tidoq, kemarin tu pun tak makan sangat...memang aku kehabisan tenaga sungguh. Sib baik time cucuk belakang tu tak sakit sangat, tapi berbekas banyak gak. Sebab doktor yang buat tu tak dapat nak masukkan jarum kat tempat yang betul. Last2 dia panggil bos dia, sekali cucuk ja teruih dapat. Dah sebab tak sakit, tu yang aku tak tau pun dia buat banyak kali rupanya. Pastu dah ngantuk plak sebab dah masuk ubatkan...lalok betoi dah aku time tu. Sipi2 ja aku dengaq depa dok cakap yang CTG baby tak cantik sebab baby pun lalok macam aku....hahaha! So disebabkan itu, induced lagi tapi kali ni ubat cecair plak. Teruih di tolak ke bilik bersalin dan tunggu. Wak dah ada kat sana dah, masuk skali la ngan aku. Pastu ada 2 orang student skali ngan aku, sebab depa nak belajaq sambut baby. Cehh aku jadi bahan eksperimen pulak dah. Depa memang ada situ sepanjang masa...baguih sungguh noo, sedangkan wak pulak keluaq dah 3-4 kali. Aku tak tau pasal apa, wak kata dia sakit perut (ka kecut perut?). Masa dok bersantai tu, tetiba Prof. Zainur datang kat bilik aku...check keadaan aku cemana. Nurse2 kat situ dan2 jadi bz dok update kat dia...heran gak aku. Prof kata kalau progress slow, tambah ubat la, kalau tak jalan gak, kita operate la ye...sambil dia senyum kat aku. Hehehe...dia tak tau, memang itu yang aku dok harap sangat dari tadi.... Lepas Prof dah blah, nurse2 tu datang cakap kat aku yang Prof jarang2 sekali turun ke bilik bersalin tu, hari ni pulak dia turun. Heran gak kami, rupanya awak ni patient dia dari fertility unit tu ye. Aku angguk je la...
Dalam pada tu contraction memang ada, cuma aku tak terasa sakit sangat la kan. Tapi dalam kul 3 petang camtu, tetiba je tiap kali contraction, aku rasa sakit yang amat sangat, dah tu pulak selang 2-3 minit ja pulak tu. Sampai satu tahap, meleleh airmata aku tau...huhuuu. Time ni jugak wak tak dak, dia keluaq pi toilet. 2 orang student tu la yang dok tolong tenangkan aku, gosok belakang aku....terharu la pulak. Bila depa cari wak kat luaq, tak dak pulak. Time ni memang aku sakit ati tau dengan wak ni....tak tau nak habaq dah. Mana dok tahan sakit bagai nak gila nih, campuq sedih lagi. At last depa panggil pakar bius tadi, untuk tengokkan ubat epidural tu dah abih ke tak. Bila doktor bius tu datang, dia kata tak sepatutnya awak rasa sakit sampai camni sekali sebab ubat dah lama jalan dah. Abih tu...pasai pa aku sakit gila b*b* dah ni...heeiiii...tapi aku tak jawab la, sebab tak buleh nak bercakap dah pun. Then dia top up ubat, setengah jam pastu baru sakit tu makin kurang. Elok pulak bila dah kurang sakit, wak pun mai....haaa apa lagi aku sembuq gak la...hehehe...tak dak la sembuq sungguh kan, tanya macam inspektor je lah. Dia kata sakit perut. Wak tak cakap banyak, maybe dia tengok muka aku yang serabai tu kot...ye lah muka orang baru lepas nangeh kan...
Tetiba kul 5 petang camtu, sakit tu datang balik. Bukan sakit sikit2 tau....sakit yang amat2 sangat! Sempat jugak aku pikiaq, pasai pa bilik2 sebelah aku dengaq depa sakit tak teruk cam aku pun. Dengaq depa dok teran 2-3 kali pastu dah dengaq sora baby dah. Sakit aku ni bukan rasa nak meneran tau, tapi sakit kat belakang teruih ke tulang pinggul tu. Doktor kata tulang pinggul tu nak expand/membuka, tu sebab sakit sangat. Ye lah...orang lain pun beranak sulung gak, tapi tak dak la sakit cam aku kan. Hmmm...rezeki aku kot kan... Okeh...dekat sejam gak aku dok tahan sakit tu kan, kali ni pun airmata tak buleh tahan gak, wak la dok tolong lapkan. Aku tengok muka dia pun dah macam nak nangeh ja tengok aku dok sakit gitu...hehehe. Mesti dalam pala dia tak mau bagi aku beranak dah kot...hahahaha. Sambil2 tu wak dok soh nurse kat situ panggil doktor nak soh doktor operate je sebab tak tahan tengok aku sakit sangat.
Dekat 6.30 petang baru doktor mai tau, aku dah nyawa2 ikan dah. Kalau la dia nak tunggu gak soh aku bersalin normal, cemana la aku meneran nanti, dah lembik sangat dah ni. Doktor check bukaan still 6cm dari kul 3 petang tadi. Teruih dia decided, tak buleh tunggu lagi dah, kena operate sebab air ketuban dah pecah lebih dari 10 jam dah. Lagipun Prof. Zainur yang bagitau tadi kan....bukan aku yang cakap tau, doktor tu yang cakap. Bila dengaq camtu kan, lega betoi aku tau. Bukan aku tak mau mencuba langsung untuk bersalin normal, tapi bukaan sangat2 lambat, air ketuban dah 10 jam dipecahkan, CTG baby pun dah tinggi means dah nak lemas. So, aku pun ditolak ke OT pulak...kat sana pun depa tambah ubat je lah, bius separuh je. Tapi masa dah start bedah tu, tetiba depa bagi aku ubat tidoq pulak. Jadinya aku tak sedaq jugak lah. Sedaq2 dah kul 9 malam...bila nurse tu tanya sedar tak bila kami tunjuk baby tadi. Aku kata tak la...aku mimpi macam2...hehehe. So Khaleela dilahirkan pukul 7.35 petang/malam dengan berat 2.74 kg.
Kul 9.30 malam aku ditolak ke wad....nurse try call wak, ringing tapi tak berjawab2. Aku teka mesti dah balik kot, sebab nak amik Khairieena lagi kan. Bila aku dah terlelap, beh kurang kul 11 malam wak datang. Rupanya dia ada je, tapi tepon di silentkan. Aku kata awat la tak tunggu kat wad ni je, dah tentu2 la aku balik wad ni jugak. Tepon tu pulak pi silent buat apa, bukannya dok dalam meeting pun. Time2 penting camni memang orang cari punya. Hehehe...sakit2 pun sempat gak berletiaq kan...wak senyum ja. Pastu aku soh la dia pi amik baby, dua2 kami tak tengok lagi. Bila dia bawak mai, terkedu gak aku tengok si kecik tembam ni...memang nampak betoi pipi dia tembam. Pastu wak iqamatkan dia. Pastu wak pun balik umah, tinggallah aku. Memang aku tidoq lena lah...maybe sebab saki baki ubat tidoq tadi, ataupun nak cover tidoq 2 malam lepas.
Hari ke-3 pas bersalin, dah buleh keluaq...sonok sangat. Rimas dah aku dok wad lama2, bila dah bersalin lega sesangat! Masa wak dok uruskan dokumen nak check out tu, Prof. Zainur datang ke wad. Situasi yang sama gak, nurse2 agak kelam kabut layan dia, padahal dia besa ja pun. Prof terus ke katil aku, terkejut gak aku, tak dan nak sarung tudung dah....hehehe. Dia tanya khabar aku, baby...pastu dia cakap, 'hmmm...at last ceaser jugak ye, tak pe la, tak de rezeki awak nak try normal. Jaga diri baik2 ye.' Aku pun ucap terima kasih banyak2 la jasa dia kat aku tu. Pastu dah balik umah baru teringat, kenapa la aku tak amik gambar dengan dia, sedangkan memang niat aku dari memula dulu nak anak2 aku bergambar dengan dia....ishhh ralat sungguh la! Padahal time Khairieena pun ada.
Hmmm....rasanya tu la serba sikit pengalaman aku melahirkan Khaleela....walaupun cara yang sama dengan melahirkan Khairieena, tapi pengalaman tu berbeza sesangat. Melahirkan Khaleela aku dapat rasa gak cemana sakit bersalin normal walaupun tak kesampaian. Melahirkan kedua-dua puteri aku ni, memberi aku pengalaman dan pengajaran yang tiada harga. Maybe bagi wak jugak, setelah kedua2 kali dia menyaksikan kesakitan aku tu, walaupun dia tiada keberanian untuk bersama aku dalam OT...hehehe.
Apapun, syukur sangat semuanya dah selamat. Untuk menambah lagi, peluang untuk aku hanyalah sekali je lagi....tapi aku tak mo pikiaq lagi la. Sakit yang ni pun dok terasa lagi tau. Ikut hati macam tak mo dah tau... Tapi bila dengaq aku cakap camtu, wak tak iyakan pun...dia kata jangan cakap lagi, tunggu dulu....pasni mesti berubah fikiran punya....cissss

25 December 2010

Lahirnya Puteri Kedua Ku

Sekarang ni aku tengah 'enjoy' tempoh berpantang...dah masuk hari ke-24. Haaa...kejap je kan, ada lagi separuh nak abih tempoh pantang ni....adooiii laaa...
Memula sekali nak introduce anak dara kecik aku ni...hehehe...yang diberi nama Nurin Khaleela Eiman bt. Hairol Mizam. Lahir pada 02 Dis 2010, Khamis, jam 7.35 malam, ceaser...huhuuu. Gambaq ni nak upload dah lama, ni baru berpeluang sebab dah dok umah sendiri dah...hehehe

Khaleela hari ke-2, di PPUKM

Khaleela kat kg Keratong, lupa la hari ke berapa tah
Okeh...takat ni dulu ya. Si kakak Khairieena kaco la, adiknya tidoq ja pun. Nanti aku cerita detik2 mencemaskan kelahiran Khaleela ni ya...