21 April 2009

Tagg lagik

Nama-nama timangan anda :

Adik - nama panggilan dlm keluarga

Cik Mah - nama panggilan tuk anak buah sebelah aku

Mak Long - nama panggilan tuk anak buah sebelah wak

Kak Chik - cousin (anak mak ngah sebelah ayah aku)

Kak Mah - cousin n jiran2 kat kampung

Eim - kawan2 sek. men. n colleagues

Along - kawan2 kampus

Naim - colleagues

Kakak - nama panggilan tuk adik aku

Anda seorang yang :

Bukan seorang yang pendiam atau pemalu atau sopan santun...(kalau aku tulih yg tu suma mau hampa muntah hijau kang..), aku rasa aku ni mcm keras hati kot, tak peduli sgt org nak mengata aku dan aku takkan buleh berdiam diri tanpa berckp dgn org walaupun selama 5 minit (kecuali la aku sorang2 kan, takkan nak ckp dgn dinding plak kot). Lg satu aku sgt boros...wakakaka...Yg selebihnya tu, hampa tolong la describe sat naa, org yg berkawan dan melihat lg tau rasanya, kalu nak nilai diri sendiri lebih2 kang dikata riak plak...ihikss

Insan teristimewa?

Describekan dia terlalu istimewa di mata anda :
Family of course. Suami dan anak saya, Insya Allah...akan ada anak-anak....hehehehe...mmg terlalu istimewa, dan sorang adik...tak tau nak describekan cemana, dah mmg istimewa, paham2 dah laa..

Lagu kesukaan anda :

My All - Mariah Carey, Mawarku - Ct n 2by2, Tiga Malam - 2by2, Unbreak My Heart - Tony Braxton, byk lagilah. kebanyakan lagu2 80-an dan early 90-an mmg aku sukalah.

Makanan kesukaan anda :

dulu aku tak makan pedas tau, skrg ni dah buleh terima. masakan mak aku (lama dah tak dpt merasa) masakan kakak aku, dulu tak mkn tomyam, skrg ni dah mcm hantu tomyam ada gak, makanan2 from my hometown...sluurrppp..dan2 tu terliur lah...adooiii!!! Buleh kata tak dak yg aku tak suka lah...hehehehe

Warna kesukaan anda :

dulu2 peach, pastu kuning, pastu oren, pastu merah, pastu biru...aku suka yg ceria2. yg malap2 aku mmg tak berkenan. tp nak buatkan almari aku mcm kaler pensil Luna tu, aku sebat suma kaler.

Tiga benda yang mesti ada dalam beg anda :

hp, purse n kunci keta

Kali terakhir masa anda menangis, kenapa? :

tah lupa lah...lama dah rasanya, tu lah, aku ni kan spesis keras hati ...haaa....masa kursus kt melaka bln 12 tahun 2008...hehehehe, sbbnya ada segmen berendam air mata time tu (slot video, mcm muhasabah diri la), timbul pulak bab2 ibu ni..apa lg..laju je la. pastu bersangkut pulak ngan makcik2 kat ofis yg dah terpisah ofis...dah mcm org nak ke Mekah pulak time tu...waakakakaka

Tag rakan anda :
kak leha, nurul, ja, rinn

07 April 2009

Anak Atau Telefon???

Kejadian ni berlaku pada hari Sabtu yang lepas bersamaan dengan tanggal 04/04/09 di suatu tengahari yang hening...hehehehe...suma org dok dlm umah, sbb kat luaq panas.

Khairieena telahpun selesai menikmati makan tengaharinya sambil dimonitor oleh aku...of course, kalu tidak nasik yang jatuh ke lantai lagi banyak dari yang masuk ke mulutnya...maklum la dah besar, makan sendiri, tak main la bersuap-suap nih. Then dia pegi lepak kat depan tv, tibalah giliran aku plak makan tengahari kan, sebab masa dia makan tadi masih terlalu awal untuk aku, memandangkan aku breakfast pun dah dekat kul 10 pagi...ihiks. Aku baru ja nak duduk depan meja makan tu, dah ternampak dah dengan ekor mata yang Khairieena nih masuk bilik, then tutup pintu. Tapi aku sedapkan hati aku... 'mmm...dia tutup pintu tu slow ja, tak kuat pun, tak pa kot'. Aku pun letak la kicap kat nasik aku (itu wajib tau, pembuka selera), tup2 dengaq dia menjerit dari dalam bilik soh bukak pintu. Aku pun jawab la balik, bukak la sendiri, sapa soh tutup tadi? Pastu dia jawab lagi, " tak boleh la maa". Aku pun bangun la nak bukak dari luaq kan, tau dak apa jadi? Tombol pintu tu dah tersekat kat situ, ketat abih! Aku tanya dia, "Khairieena lock ke?" Then dia jawab, " tak". Aisehmen....apsal ketat sgt ni...memang tak buleh pusing langsung dah. Aku try jugak tolak, alah...tenaga yg aku ada ni, kuat manalah sgt. Aku lari p dapur amik pisau, konon nak cungkil tombol tu, yang budak kecik tu pulak bila tak dengaq sora aku, mula la nak menangeh. Jenuh aku terjerit2 dari dapur nak bagi dengaq sora aku. Pakai kad pun tak bleh gak. Nak jadi lagi teruk, henpon aku ada dlm bilik tu! Bila aku terpikiaq ja pasal henpon tu, teruih terdengaq bunyi ringing. Alahaaiii....cemano ni...Khairieena plak dok terjerit2 soh aku jawab henpon tu...mana nak buleh nak ooii...benda tu dok kat dia. Aku soh jugak dia pusing2 tombol tu dari dalam, dia buat la, pastu dia kata apa tau..." adoih, sakit la tangan aku nih.." waarggakahakahkah aku hentam gelak dari luaq tu, dia pun aku dengaq gelak gak kat dalam bilik tu. Aku bukannya apa, tak mo bagi dia nangeh ja, satgi dengan aku skali jadi kalut satgi.

Then aku terpikiaq nak soh dia sua henpon aku ikut tingkap, jatuhkan ke bawah, aku kena la turun bawah sambut kan. Sebelum turun tu aku arahkan camtu la kat dia, dia iya iya kan ja. Paham la tu kot. Dah sampai bawah, aku jerit la soh dia suakan henpon tu ikut tingkap, huhuhuuu....dalam hati menangeh dah nih, henpon aku jadi korban seminit lagi. Memang betoi pun...aku tak buleh nak sambut sebab longkang kaco! Henpon tu jatuh meniarap tau, maknanya jatuh screen dia kat bawah...aiyoooo...hancuq laaa! Aku amik henpon tu, belek2, tak dak pecah apa pun, try call wak, dengaq bunyi ringing sayup2 sangat, pastu dengaq sora wak tu jauh sangat n bunyi sora dia pecah2 tau. Arrgghhh...tak kira lah, yang penting dia dengaq aku cakap apa. Aku soh dia balik jam tu jugak la, anak dia terkurung dalam bilik! Lebih kurang 10 minit wak sampai. Memula dia godek2 mcm aku buat tadi gak, tak jalan gak. Khairieena plak dah dengaq sora papa dia, teruih nangeh, soh papa dia pi work. Haru aih budak nih! At last, wak tendang ja lah pintu tu, 2 kali tendang baru terbukak. Sebelum tendang tu dah pesan ngan Khairieena soh dia duduk atas katil, jgn dekat dengan pintu. Hancuqlah lock pintu tu, dengan pintu pun pecah gak kat tepi. Aku teruih masuk pi tgk Khairieena lah, dia dok atas katil sambil dok pegang syiling...mesti dia amik dlm henbag aku nih...sempat lagi tuh! Menangeh jugak dia, sebab terkejut bunyi tendangan tadi tu lah.



Keadaan pintu setelah dipecah masuk...hehehehe

Pastu wak pun balik ke tempat keja balik sambil dok membebel2 jugak kat anak dara dia tu. Aku mesti la masih dipeluk oleh budak kecik tu, tak nangeh dah, cuma terkejut tak abih lagi kot. Haiyaa Khairieena nih...terbantut makan tengahari aku tau. Itu tak pa la jugak....henpon akuuuuu...! Walaupun masih buleh buat call dan terima call, tapi peti suara dia dah gelong lah. Uwaaaaaaaaaaaaa.....nak henpon baruuuu!!!!
Budak ini...dengan muka tak bersalahnya....heeiiiii

01 April 2009

how well u really know ur husband?

Here's a chance to see how well you really know your husband. Cut, paste and fill in the answers, then shoot, you know what to do. The real challenge is to send it to your husband to see how right you really are. Tag friends to complete it as well....

1. He's sitting in front of the TV, what is on the screen?
- GP Motor, F1, bola...sumalah yg berkaitan ngan sports...bohsan wooo...nak tv satu lagiiii

2. You're out to eat; what kind of dressing does he get on his salad?
- rasanya dia jamah sket2 ja kot, tu sebab aku tak sempat tgk dia boh apa kt salad tu...huahuahua

3. What's one food he doesn't like?
- kebanyakan makanan yg aku suka, dia mmg tak suka...huhuuuu

4. You go out to eat and have a drink. What does he order?
- besanya nasi goreng or roti canai, kalo minum besanya dia order teh o panas atau teh tarik

5. Where did he go to high school?
- aaaa....kat Sg. Buloh tu...mmg konpem aku tak tau nama sekolah tu, sekolah teknik rasanya...hehehehe

6. What size shoe does he wear?
- hmmm....7 or 8 ...aku confused nih, kat umah kang aku tanya balik ye

7. If he was to collect anything, what would it be?
- motor or keta, tak kira yg toys ka atau betol2...huaargghhhhh (aku akan purak2 ngantuk bila dgq psl ni)

8. What is his favorite type of sandwich?
- sandwich telur kot...tp bukan telur hancur dgn mayo tu, telur direbus, potong sekeping2, boh salad, boh tomato, boh timun, boh thousand island n sos cili, (versi melayu daa) kalo bagi kat aku, lg sukaaaa

9. What would this person eat every day if he could?
- motor....ehehhh...buah-buahan (tp kalu motor tu buleh makan, dah lama kenyang, tak yah makan apa dah)

10. What is his favorite cereal?
- yg ni pun kalu ada dia jamah sesudu ja kot...perut melayu la wei...jawa lagik!

11. What would he never wear?
- spentot aku la kot, mustahil dia teringin....isshhhh

12. What is his favorite sports team?
- Yamaha, Ferrari...yg aku tau la

13. Who did he vote for?
- buleh bgtau ka...? bukankah undi itu rahsia?

14. Who is his best friend?
- aku laa...yg lenlain tu friend ja kot, tak dok yg best friend rasanya...

15. What is something you do that he wishes you wouldn't do?
- mengarah dia buat keja umah....waarggakhakahkah

16. What is his heritage?
- Selangor Darul Ehsan...anak jawo

17. What is his favourite colour?
- kebanyakan baju dia kaler merah...merah la kot...cuma baju melayu ja blom ada merah lg, waaa garang tuuu....aummm

18. What is his habit?
- bila basuh tangan bukannya nak lap dulu, dipercik2nya kat lantai, kang ada jugak yg sliding kang...terkangkang...(ooppss...akukah itu?)

19. What is he proud of?
- makwe dia...anak wak...

20. Lastly, do you think he will read this?
- i don't think so....hahahaha...dia mana ada masa nak melangut depan pc nih...so i'm free to say anything about him. Of course he's the best 4 me and Khairieena.


Jadi...sesapa yg baca nih, silalah buat ya...tak yah susah2 cari idea nak create entry...dah tersedia, cuma jawab serba sket ja. Gud Luck!

Ku Kehilangannya...


Dia seorang pekerja, kakak, teman dan sahabat yang :-

> rajin

> baik hati

> murah hati

> pendengar yang baik

> teman bergurau kasar (ye laa...ada org tak dpt terima gurau kasar)

> sangat sabar

> sangat kuat dan tabah hatinya

dan banyak lagi lah....

Sangat terasa kehilangannya di pejabat sekarang....bagi aku bukan sahaja di pejabat, tapi bila ada program di luar pejabat, aku dah tak dak kawan yang 'sekepala'...memang la ada lagi kawan lain yang mmg baik dan rapat....tapi dengan dia terlebih rapat sket....hehehehehe

Di pejabat skang ni pun agak sunyi dan suram...maybe semua org sibuk dengan timbunan kerja, tapi pada pandangan mata aku nih, tiap kali aku keluaq dari bilik aku, aku dah tak dak tempat tuk dituju tau...uhuhuhuuuuu....

Tapi yang bestnya dia dapat posting sama kementerian dengan adik cayang aku....hohohooo...so depa dah kenai dan harap2 buleh jadi kawan. Semoga kedua-dua orang kesayangan aku ni akan lebih gumbira dan sukses di tempat baru.

Ooppss....pesanan untuk kedua-duanya :
* jangan la cerita yang tak best pasai saya/kakak tau...cerita yg best2 ja tau....hehehehehe