29 January 2009

My 5 Ex-Bosses...tinggal kenangan...




Ini bosku yang pertama, Pn. Kawthar Hj. Ahmad Fuad, means aku memula lapor diri kat dia lah. Very nice person...dia mmg treated aku mcm mak. Dan anak dia pun rapat ngan aku...cuma pas dia pencen, dah jarang2 contact. Apapun aku mmg sgt menghargai tunjuk ajar dia whether as a boss or mom. (gambar yg posing2 malas nak scan la)






Ini plak bosku yang ke-2, Tn. Hj. Arip bin Mohd, sangat garang...hehehehe...besa la kan, dah mcm bapa2, kengkadang dia garang pun mcm bapa2 la jugak...maybe kita yg muda ni mudah salah anggap dan panas kan....huahuahua. Tapi sebenarnya dia baik sgt, wife dia pun baik sgt, abih tu kl org baik ngan dia, dia pun baik la ngan org kan. Aku hargai apa yg dia marah, tegur, nasihat, mmg tuk kebaikan, time tu mana nampak yg baik lg...hihihi... Skrg ni dia giat dgn bisnes dia, mmg masyuuukk...anyway he was a good boss i've had eventhough i slept with tears deep in my heart not my eyes maaa....huhuhuuuu


(Gambar pun tak dak tau...)




The 3rd boss...En. August Buma...Sarawakian. Yg ni aku hanya sempat bekerja bersama selama 8 hari shj. Too short to jugde him....but he's nice. Tak byk cakap n agak tegas. Tak byk aku ingat pasal dia, tak sempat nak kaji pun peel dia cemana...yg aku tau kalau aku keja lama ngan dia, sure aku suka dia...hehehehe...bukan apa dia mudah dibawak berbincang, bercerita dan aku selesa dgn dia. Officemate yg lain kebanyakannya tak sempat nak bertegur sapa pun dgn dia, so diorang agak kecut bila berselisih...depa kata dia serius. Mmg muka dia serius, tapi dia baik maa... Dia ditukarkan ke Neg. Sembilan dan skrg dia Pengarah di JTK Sarawak.



Tn. Hj. Rahman (kiri)


Yang ke-4, Tn. Hj. Rahman...dia bertukar dari HQ. Hanya sempat selama 6 bulan shj sbb pastu dia pencen. Bos yang ni lg simple...segala-galanya simple. Kengkadang dia jadik bapa, kengkadang dia bos. Kengkadang dia tegas, kengkadang dia baik sgt, bleh bersembang, bercerita. Kena pulak dia org Kedah, so mmg tak dak masalah komunikasi lgsg. Dia tak byk menggunakan aku sbg PA dia, aku lebih byk buat keja ofis. Pendek kata dia mmg simple lah, lgpun dia kejap ja kt ofis aku tu. Farewell utk dia mmg best...agak grand, bukan apa sbb dia pandai ambil hati anak buah, so anak buah sgt menghargai dia. Skrg ni adakala aku terserempak dgn dia kt pasar, shopping complex...ya, masih mcm dulu, ramah dan yg penting dia ingat muka aku....wakakakaka


Semasa kursus di Esset, Bangi

This is the 5th boss, yg baru bertukar tu lah...Mr. Hoe Lean Fatt. Dia bertukar ke JTK Penang. Dia ni pun mudah dijaga w/pun adakalanya agak cerewet....hihihi. Bab keja mmg dia agak cerewet, sumanya nak kena detail. Tp kl selain bab keja, dia mmg sgt simple. Dtg keja pun jalan kaki ja tau, sbb umah sewa dia dekat ja pun. Kl org lain yg pegang title Pengarah, mesti tak bleh jalan kaki kan....apa klass gitu! Tp dia lain...dia tak kisah pun apa org nak kata ttg diri dia...yg penting keja jalan. Kengkadang time balik keja aku tumpangkan dia, especially kalau hujan kan...sian dia. Anyway, dia seorang bos yang baik dan akan diingati selalulah.





Semua yang aku tulis nih adalah dari pengalaman dan pengamatan aku selama bekerja bersama 5 boss yang berkenaan. Maybe persepsi ofismet yg lain berbeza...ya lah maybe sbb bidang tugas pun lain kan. Semuanya baik walaupun bermacam ragam aku kena hadap, adakala mmg melepasi tahap kesabaran, tp masih kucuba bersabar, dan inilah dia aku masih bertahan di pejabat yg sama hampir 9 tahun dah. Rasanya mmg dah smp masa berubah angin plak kot, tp niat tu masih 50-50 lg, aku belum pasti dan tak yakin sgt lg. Lagipun byk lagi yg belum selesai, dan aku perlu stabilkan dulu hidup aku di pejabat dan di rumah.

Till then...bye.

Bosku berganti lagi

Bosku yg akan bertukar pd 2 Feb 2008...Mr. Hoe Lean Fatt

Mmmm....bosku berganti lagi atau aku berganti bos lagi?? Mana satu lebih tepat rasanya?
Tahlah...setakat ni aku dah berboskan sebanyak 5 org bos yang berlainan...3 bos berganti sebab pencen wajib dan 2 bos sebab bertukar (yg ke-3 n yg last ni la). So sekarang i'm expecting the 6th boss to come in Mac 2009....katanya.... apa-apa pun buleh jadi selagi dia tak lapor diri ke sini. Aku dah ada pengalaman camtu....memula dengar kabar angin, tak caya lagi...then smp surat...ooo dah konpom la ni. tup2 smp surat lain, org lain yg melapor diri. Penah jugak terjadi bosku yg ke-3...hanya sempat bertugas selama 8 hari shj....dah berganti dengan org lain plak. Pertukaran pegawai2 apa tah lagi....mcm tukar baju je....kejap ada kejap tak dak....hehehehe....surat ada, orgnya tiada....magik tuuuuu

Permainan politik kan.....mcm2 bleh jadi. Tak nak lah cerita psl politik...bukan bidang aku tu dan tak ingin dijadikan bidang aku pun. Sekarang ni nak cerita w/pun bilik bosku kosong dan agak gelap (jimat elektrik daa) tp aku tetap mempunyai 2 org lg bos...dorang ni ok la...still bleh dibawak berbincang...fleksibel...dan memahami. Agak boring jugak bila tak dak bos nih....tp keja tetap kena diteruskan....aarrrggghhhh....library aku tak kemas lagiiii!!! Fail meja aku tak siap lagiiiiii.....fail meja bos pun tak update lagiiiiiii.....wah wah wah....makin byk plak keja aku noooo. Tak dak bos lg malas pulak jadinya....huahuahua....kl bleh mai keja sentuh keja tu sket, sentuh keja ni sket....smp masa....makannnnn....pastu tulis ni sket, kemas tu sket...smp masa cabuuttt balik!! Huh..bahagianya idup kl dpt camtu kan........tp mcm tak bertanggungjawab la plak....bukan aku tu...w/pun aku tak sempurna org lain buat keja, tetap rasa tak sedap hati kan kl buat camtu....cewaahh....jgn tipu la, org yg dah keras hati ja tak rasa bersalah sket pun, sbb sejak azali dia mmg selalu dok buat camtu...nak rasa apa dah, buat deekk ja lah.

Dah melalut tah apa2 nih...boring sebenaqnya ni, kengkawan pun ramai yg tak hapdet blog depa, bz kot....hapdet la wei, aku nak baca, boring nih! hehehehehe....aku sendiri pun tak rajin hapdet kan, tp mmg aku dah sound awal2 kan yg aku mmg tak rajin nak hapdet....
Tapi tima kasih byk2 la sbb sudi gak jenguk kt blog aku nih....toce toce...alamak lupa plak nak wish Happy Chinese New Year...or Happy Moo Moo Year....especially to my boss (sket hari lagi dah jd ex boss). Next entry aku tepek gambar bos2 lama aku k...hehehe saja tuk kenangan.

So...chow cin cau