31 December 2009

Happy New Year 2010


Selamat Tinggal Tahun 2009

Selamat Menyambut Tahun Baru 2010

Semoga semua impian bakal menjadi kenyataan tak kiralah bila impian itu dibina

Kita hanya merancang, Allah SWT jua menentukan...


p/s : hari ni half day, MIL datang rumah, balik nak mengemas...heheheh... mana nak cari menantu camni?

p/s: aku cuti isnin n selasa...monitor anak kat tadika isnin je, selasa adalah hari meronggeng...yeeaahaaaaa

28 December 2009

Ego


Ego...


Ego...

Ego...



Berbaloikah ego dalam diri??

Berbaloikah ego dalam hidup??

Berbaloikah ego dalam perhubungan??

Perlu sangat ke ego dalam setiap perkataan, pertuturan dan perlakuan manusia??

Benarkah ego ada tempat dan masanya yang sesuai??

Bagaimana untuk mengetahui tempat dan masa yang sesuai itu??

Kenyangkah manusia dengan sikap ego??

Menangkah seseorang dengan sikap ego??

Dan kalahkah seseorang yang mengenepikan egonya??


Arrggghhhhhhh....perlu ke kita melalui semua nii????

Berhadapan dengan ego seseorang sedangkan ego sendiri juga perlu dipertahankan??


Jalan mana harus ditelusuri tanpa ada yang tersangkut duri...??

23 December 2009

Boring tahap gaban kesatria baja hitam

tak tau nak habaq dah ni....boring sungguh2 hati ni!! keja bukan tak dak, cuma keja tu senang sangat, bila2 pun buleh buat...waarggkahakahkahkah (ada orang marah kat aku satgi).

ikut hati memang aku nak sign buku, balik umah jumpak tilam bantai teruih belayaq tak payah beli tiket. tau-tau sampai ja...pastu belayaq balik tak yah tiket jugak, tau-tau celik mata kul 6 petang. isshhhh...awat la hari ni penyegan nak mampuyuh ni???!!! maybe sebab kemarin cuti kot, dok rasa macam hari ni senin la pulak.

kalau la aku ditakdirkan jadi suri rumah sepenuh masa, tapi bergaji ribu riban tiap-tiap hari...alangkah bahagianya. mesti muka aku sentiasa berseri dan kelihatan muda remaja ja kan, sebab sentiasa tersenyum bahagia. kan ka bila sentiasa senyum tu awet muda dan dapat pahala lagi sebab bersedekah. tapi bila sorang2 tak yah la senyum pulak....

tolongggggg laaa...sesungguhnya aku sangat malaih dan mengantukkk....

haaa...tengok vcd cerita hindustan lah...mesti hilang boring aku ni...hua hua hua..best best

Kalau la dapat tidoq...

hmmmm...

apa kata kalau pagi tadi aku teruskan tidoq sampai kul 10 pagi...sure heaven gila!! pastu bila dah bangun mesti lagi malaih nak bersiap pi keja kan...teruih sms ofis bgtau hari ni cuti...hahahaha...dan ofis akan balas sms cakap 'ok' ... dan aku akan teruskan pejam mata dengan tenang (jangan pejam teruih sudah) waaarggakhakahkahkah....berangan mat jenin la!

betapa malaihnya aku nak bangun pi keja Allah saja yang tau, tetambah bila tau kebanyakan orang dok ambik cuti akhir tahun ni. huhuuu...sendiri nak cuti dah tak buleh, lagipun awai tahun bukak sekolah nak cuti 2-3 hari jugak. tak pa lah, bagilah peluang kat depa dulu kan....lagipun aku kat ofis pun goyang kaki tangan je pun, maklum la bos cuti...!! hehehehe tapi kalau aku cuti sama memang lagi baguih lah, macam-macam keja aku buleh buat kat rumah tu...antaranya tidoq, pastu bangun, pastu tidoq, pastu bangun, pastu makan, pastu tidoq, pastu bangun, pastu keluaq pi ambik anak, pastu relax2, pastu tidoq...ish ish ish...bahagia sungguh la kalau dapat camtu, tapi....realitinya tak seindah mimpi. tau-tau badan aku pun bagai dipam2, sia-sia usaha aku selama ni...hehehe

borang LNPT tak siap lagi, staf lain pun tak hantaq lagi kat aku, cemana aku nak bagi kat penilai pertama. bos pun cuti pulak, hmmm memang tak siap la sebelum bulan 1 ni...lantak hangpa lah, tugas aku kutip, bagi, kutip balik, proses n hantaq...lambat ka cepat ka, takkan tak gheti pikiaq sendiri kot, keja dah berpuluh tahun pun, takkan tiap kali nak kena tepuk pungkoq kot kan....

mmm....sedapnya bihun aku masak sendiri ni...puaih ati dapat makan yang masak sendiri dari yang beli tu. kalau rezeki baik, jumpak la yang sedap, kalau dak, telan la jugak. masak sendiri walaupun campak2 ja, sedap tak sedap belakang kira. tak sedap pun jadi sedap gak wooo... hehehe....yang penting kenyang n jimat... la la la la


nak??

p/s : hangpa perati label for this post ni, ada yg tak kena dak rasa2nya?

21 December 2009

Menyepi Seketika

Alaa...bukannya apa pun, aku pindah tempat baru lagi. Ini kali ketiga pindah tempat tau, bukan pindah ofis. Ofis tetap yang sama jugak, cuma pindah tempat sebab renovation je.


Minggu lepas pindah tempat, internet blom berfungsi, tapi depa ubah telefon dulu, mau tak mau terpaksa la aku ikut pindah jugakkan. Angkut la meja kerusi, barang2 semua, kalau tidak telefon tu menjerit la sorang2, tak dak sapa jawab.


Minggu ni ada internet dah, tapi kat tempat aku problem pulak. Ni aku pinjam tempat bos sat...hehehe. Bos aku cuti sampai akhir tahun niiii....heaven!!! Dah la tempat baru kan, jauh dari orang lain, bos pulak tak dak....memang terguling terkangkang pun orang tak tau lah. Tapi kan, orang2 ofis aku memang dengki tau...hehehehe...sat2 depa mai jenguk aku, sat2 depa mai bagi itu ini....haiii...tak dan nak bersandaq melayan perasaan aih...


Takpa, satgi aku nak soh orang cerdik pandai godek internet tempat aku pulak, dok tempat bos ni tak best aarr...dok rasa macam dia dok perati aku pulak....hua hua hua. Pasni cctv boleh online, lagi la tak boleh mengular...huhuuuu


Okeylah..nanti kita sambung lagi ok. Banyak gak cerita yang nak diceritakan...tungguuuu

08 December 2009

Wajaku itu...

Inilah keadaan keretaku dan kereta-kereta yang terlibat dalam kejadian itu...


Naza yang sihat sejahtera
Belakang Persona...sikit je kerosakan dia kan...

Tapi Wajaku yang hentam Persona yang teruk...mana taknya, 2 kali hentam tu...

Keadaan Waja dari belakang

Keadaan Iswara dari depan
Wajaku yang bersepai ituuu....
Adakah kemungkinan Waja akan berubah wajah kepada yang lain? Mana la tau keluaq dari Proton nanti tup-tup jadi Persona ka, Perdana ka....Exora pun ok gak...hihihi..... Takpun takat Camry pun jadilah kannn....
Kemungkinan tu besaq ka kecik sayang??? waarggakhakahkah...macam la wak baca blog aku ni...

07 December 2009

Depan dan Belakang...huhuuuu

03 Dis 2009, Khamis....aku first day piyed. Tapi aku gumbira terlebih skit hari tu, sebabnya piyed aku on time, tak yah tunggu2 sampai seminggu macam bulan2 yang lepas....hehehe...apa daa...bukak cerita je teruih cerita pasai piyed...tak senonoh!
Bukanlah cerita tu yang aku nak cerita sebenaqnya, tapi ada sangkut paut jugak lah. Petang balik keja hari tu, hujan lebat....so aku tunggu sampai 5.30 baru aku keluaq dari ofis. Jalan memang jammed lah, tapi ada tempat2 je yang jammed tu. Bila dah sampai kat tempat yang clear...ok la, buleh la tekan minyak lebih sikit....tapi still berhati2 sebab jalan licin kan. Sampai satu traffic light ni, tak function pulak. Dari jauh aku dah nampak keta yang sama arah dengan aku jalan je, so keta yang nak cross memang tengah berhentilah. So, aku pun tak la tekan sangat brek tu.
Dah jarak aku agak2 4 buah keta camtu , tetiba keta paling depan sekali Naza, benti mengejut. Keta belakang dia Persona, pun terpaksa brek mengejut jugak, tapi still sempat la, tak langgar lagi la bumper Naza tu walaupun dia benti tu dah jarak dalam 3-4 inci je lagi. Aku yang belakang Persona ni, dah nampak dari jauh teruih tekan brek sekuat2 hati la, siap tarik hand brek lagi tau. Tapi disebabkan keadaan hujan dan jalan yang licin, jalan pulak bukan rata je, tapi macam turun bukit tu, tayar tak dapat nak grip la kat jalan tu, teruih ja meluncur dan hentam bumper Persona tu!! Haaaa ambik kau....panik jugak! Tapi sempat lagi pikiaq, sat lagi mesti belakang keta aku pulak yang kena niii..... Tak sampai 5 saat rasanya, memang kena sungguh la. Iswara pulak hentam belakang keta aku...hehehehe...lawak2! Sekarang memang aku rasa nak tergelak je, tapi time kejadian tu, aku panik jugak. Aku baru dok korek2 handbag cari henpon, tup2 je ada la 2-3 orang tonto datang dok sua name card kat aku...ambooiiii ! Cepatnya hangpa nooo! Rezeki hangpa la kan kalau ada keta accident ni...
Aku keluaq tengok la keadaan semua keta tu....dah tentu la keta aku yang paling teruk kan, dah macam sandwich la, terkepit tengah2. Naza yang depan sekali tu, selamat, tak dak apa2 yang jadi dengan keta dia. Driver dia pompuan cina, pregnant, keluaq dengan mak dia kot, ambik payung teruih lintas jalan, pi lepak kat restoran kat situ....! Apa kejadahnya tah! Hamlau betoi la....dia punca semua ni, tapi dia gak yang selamat! Persona tu pulak plat nombor patah dan bumper dia calar sikit. Driver dia cina jugak, lelaki agak tua....dan dia sangat baik. Dia pun kata Naza tu salah. Waja pulak...aku la tu...bonet depan dah terangkat tiga suku, lampu depan pecah sebelah, pastu apa benda lagi tahlah yang pecah, macam ayam kena langgar terkeluaq isi perut tu...camtulah keadaan depan waja aku. Belakang pulak but tu kemek teruk gak...bonet terangkat. Iswara yang langgar belakang keta aku tu, bumper depan dia luruh teruih tergolek atas jalan, pastu nampak gak la isi perut depan tu, tapi tak seteruk depan keta aku yang dihentam 2 kali.
Nasib baik la wak tak outstation hari tu, aku soh wak datang la. Aku cuma jadi umbrella girl je lah tepi jalan tu....cisss jatuh saham dak rasanya?? hehehehe... Wak datang dengan keta kakak aku, dia tak bagi tonto tu tow keta aku, dia sendiri drive bawak pi balai polis. Aku ikut dengan keta kakak aku, tapi masa drive tu, aku ketaq lutut tak abih lagi, rasa tak confident sangat time tu, dah la suasana dah gelap dah...lebih kurang kul 7 lebih dah. Settle buat report semua, nak hantaq pi Proton Glenmarie, sebab tu tempat biasa yang selalu dok hantaq, lagipun ada kawan wak situ. Yang tonto2 tu pulak asyik la ngekor wak...offer macam2 la. Rimaih aku dengaq, cepat2 aku tarik wak ajak pi Proton cepat2. Pastu buleh balik rumah cepat2....dah kul 8 malam dah pun. Aku letih! Wak tak marah aku, cuma dia kan tak romantik orangnya, dan aku pulak time tu rasa macam nak dipeluk seseorang, ditenangkan seseorang, tapi wak tak buat semua tu. Agak sedih di situ....tapi cepat2 la aku sedaq diri, sebab bukannya aku tak paham perangai dia cemana, so tak guna nak sedih2 terasa ati sangat pun....redha je lah...
Sampai rumah kakak aku, naik dulu, sebab nak ambik Khairieena, kakak aku mengasuh kejap. Balik rumah, tiga2 orang lapaq semacam, wak buat roti dengan sosej, aku makan sekeping. Pastu teruih tidoq keletihan. Pukul 2 pagi, terjaga sebab Khairieena nak pi toilet, pastu teruih aku tak boleh tidoq dah. Dok terbayang2 je kejadian tu, berulang2 kat mata aku sampai la ke subuh....

Jalan-jalan tengok wayang

Ini macam sambungan dari cerita raya haji tu lah. Belah malamnya kami pi tengok wayang kat Alamanda, Putrajaya. Punya la tak tau nak tengok cerita apa, aku hentam jugak tengok Christmas Carol....macam hampeh!! Nyesai tengok cerita tu....tak best langsung! Khairieena 4 kali asyik ulang pi toilet...dia boring...aku pun boring, wak pun boring, tapi tak mo blah balik pulak....



Tapi tak pa lah, dapat gak luang masa anak beranak, bagi Khairieena main game sebelum masuk panggung tu....abih dekat RM10 gak...hehehe...mak dia pun sama naik je!
Khairieena teringin nak tengok cerita Princess and the Frog...tapi belum tayang lagi. Sebelum ni memang dia suka sebut nama dia Princess....perasan!! Budak2 memang suka kan princess2 tu, macam cerita barbie tu....pantang ada kat tv, kita tak boleh menumpang dah. Pastu dok perasan bila orang tanya nama dia, dia kata nama dia Princess Khairieena....blueekkk....hahahaha

Raya Haji

Lama dah aku menyepi...banyak benda yang terjadi....banyak benda jugak nak kena settle. Entry banyak yang tertangguh. Aku masukkan secara express je lah ye...memang kurang keinginan nak berblog sebenarnya....huaargghhhhh




Kami merayakan hari raya korban kat Pizza Hut, Bukit Tinggi, Klang....hahahah. Sebenaqnya ada urusan kat sana, pegi lepas sembahyang raya. Dah tengahari makan je lah apa yang ada kat situ. Makan sambil telefon kampung... hehehe.... tak sedih apa pun, biasa je.
Baju Khairieena time balik dah bertambah kaler lain....geram haku! Belah petang wak join acara korban kat surau. Aku dan Khairieena pun ada acara gak...kuak lentang atas katil! Tau2 wak dah bawak balik daging korban 2kg. Adooii...aku bukannya gheti sangat nak masak daging, hentam jelah, anak beranak je pun yang makan.
Abih lah sehari berhari raya korban. Khairieena suka sangat dengaq orang bertakbir tu, tiap kali ada kat tv, dia tak bagi alih dah. Bila dah abih, tetap jugak nak dengaq, explain bahasa melayu buat2 tak paham....explain bahasa singa aku baru paham...

26 November 2009

Tangkap Muat

Ni bukan program Tangkap Muat kat Astro Ria tu tau...yang ni betoi2 tangkap muat punya. Tak caya? Meh kita tengok orang cerdik pandai parking kereta....


Ini masa aku baru masuk parking, ternampak scene menarik ni, teruih snap...sorry ye tuan kereta, nasib hang la, sapa suruh buat keja b*d*h camni??


Pastu tak pasai2 kena bayaq duit denda clamp tu....waarggakhakahkah (gambar kat bawah ni setelah aku selesai menyopping tau)


Pasai pa tah...dia memang ada sebab-sebab yang munasabah ka parking camtu? Kalau nak terb*r*k sekalipun, takkan la main redah camtu ja kot. Dakpun parking la tepi-tepi dinding tu dulu. Yang tak logik lagi, lama tuuuu....aku shopping dekat 2 1/2 jam, dia tak keluaq2 lagi..... Memang la kancil muat dengan tempat susun troli tu, tapi tak agak-agak la dia ni. Bikin orang pecah perut gelak ja tengahari buta camtu. Pasai apa la dia buat keja pak pandir moden niii??

20 November 2009

Jiran aku

Haaa....lupa pulak nak cerita kan. Benda ni dah jadi sejak 2-3 minggu lepas lagi dah. Rumah aku kan apartment 5 tingkat tu, aku tingkat 2. Buleh kata tiap tingkat tu ada jiran India, bising toksah kata la, tapi ok lagi la, tak la terganggu sangat lagi. Jiran depan rumah aku pun India, asal aku keluaq nak sidai baju kat depan rumah je kan, memang dengaq tv dengan volume yang kuat dan hanya channel bahasa dia je lah. Rumah dia open concept...maksud aku selalu biaq pintu rumah terbukak la, kalau dah camtu, aku memang akan sentiasa tutup pintu la pulak....bukan la sombong, tapi sapa tahan dengan bahasa yang sendiri tak paham dan volume yang tingkat 5 pun buleh dengaq kan. Bukan kata rumah dia ja yang open concept, semua rumah India setiap tingkat tu memang camtu. Okey la...tu suma tak dak hal lah....dah lali dah pun.
Yang aku nak cerita ni bukanlah nak kutuk pasal jiran, ngumpat pasal jiran. Dalam Islam pun disuruh berbaik-baik dengan jiran. Memang selama ni baik je dengan jiran walau tak serapat mana. Aku tak cari pasal dengan depa, dan depa pun tak cari pasal dengan aku. Tapi sejak jiran tingkat 3 pindah ke situ, India jugak, memang macam-macam jadi. Anak-anaknya lah yang masalah tu....mak pak aku rasa ok je. Anak-anak dia nakal sampai tahap mencuri dan mendatangkan kerosakan harta benda orang lain!! Yang ni yang buat aku baran ni....memula wak je baran, bila dah serius camni, aku pun kena baran jugak ni...heeiiii geramnyaaaa....
Hehehe....tak cerita2 lagi kan...mesti hangpa tensen kan, gimik je lebih. Ok camni...sejak depa tu pindah situ, hanger kat ampaian aku kat depan umah tu dah makin kurang. Tak kisah lg, lagipun tak nampak sapa yang buat kan. Tup2 wak ternampak hanger yang sama kat tingkap umah penghuni baru tkt. 3 tu....hanger besar dan jugak kecik yang untuk baju budak punya tu...kaler yang sama. Sedangkan umah depa tu tak dak budak kecik, anak2 dia rasanya dah darjah 4-5 camtulah. Takpa lagi, tak teguq apa pun lagi. Pagi semalam, time wak nak pi keja, terserempak dengan anak pompuan orang tu bawak baldi nak sidai baju kat bawah, dan dalam baldi tu ada hanger yang sama tulah. Wak pun panggil budak tu, tanya dia pasal hanger tu. Dia diam tapi pastu mengaku dia yang ambik kat ampaian aku tu. Ok lah, wak kata len kali kalau nak pinjam ka apa ka mintak la dulu, pastu letak la balik situ. Ok dah abih bab tu. Wak pun tak marah sangat pasal tu lagi, ingat dah teguq camtu kira settel lah dengan harapan pasni tak jadi lagi.
Petang aku balik keja, nak bukak pintu grill, teruih ternampak wayar astro yang sambung sampai ke piring astro tu kan kat tepi pintu putus. Bila belek, putusnya tu putus yang kena potong dengan benda tajam like pisau. Dua tempat putus tau....!! Time tu pulak untie India depan umah aku tu terus datang kat aku. Aku pun tanya la sama ada dia ada nampak ka apa yang berlaku sepanjang hari tu. Dia kata dia tak nampak sebab dia bukak pintu umah pun dah pukul 11 pagi, wayar tu memang dah terpotong dah. Hmmm....dalam hati aku terpikir, takkan budak2 tu berani buat benda2 camni kot. Takpa lah....aku pun masuk umah dok diam2, tak dapat la tengok astro, so Khairieena conquer tv dengan pasang segala mak nenek cd peberet dia. Layan je lah...
Lepas Maghrib, mak budak2 tu ketuk pintu umah aku. Teruih dia bukak cerita yang anak2 dia tak potong wayar astro aku tu. Aik...aku dengan herannya, cakap kat dia balik, 'eh...saya tak tuduh sapa2 pun yang buat benda ni, saya juz tanya untie ni je'. Time tu untie depan umah aku pun ada gak. Dia tetap jugak dok kata anak2 dia tak buat, dia kata abang tkt. 3, melayu, dan memang agak rapat dengan wak, dok tanya anak dia pasal tu, sebab ternampak anak dia bawak pisau turun bawah siang tu. Bila mak dia balik keja, teruih la dia cerita kat mak dia yang orang2 kat sini tuduh dia potong wayar astro umah aku tu. Tu sebab la mak dia teruih datang umah aku kononnya nak clearkan lagi la. Aku kata ok la kalau anak you tak buat, saya pun tak boleh tuduh sesapa, sebab saya tak nampak. Dalam kepala otak aku teringat jugak nak tanya pasal hanger tu, tapi tak terkeluaq la pulak.
Tak lama pastu wak balik, aku cerita la apa yang berlaku start aku sampai umah petang tu kan. Dan baru la wak bukak cerita pasai pagi tadi yang dia teguq pasal hanger tu. Oooo....logik jugaklah kalau budak2 tu nak buat camni, sebab wak dah teguq pasai hanger tu. Nak balas dendam la tu konon....amboi banyak samseng nampak!!! Tapi tak la kami teruih pi serang umah depa kan....nampak sangat la tak sopan dan tak mesra alam. Wak pun sambungkan balik wayar tu, dan dapat la layan astro semula....hehehehe
Pagi ni pulak, wak kata dia pi umah penghuni baru tkt. 3 tu, nak tanya betoi2....hehehe baguih jugak. Sekadar bertanya je lah, termasuk pasal hanger tu. Dan tadi wak cerita kat aku, mak budak2 tu memang tetap kata anak2 dia tak buat. Bila wak tanya budak2 tu depan mak dia, lama2 budak2 tu mengaku pulak...hehehe...pasal curi hanger, curi kasut, dan jugak potong wayar astro aku. Bab curi2 tu bukan takat umah aku je kena, buleh kata setiap tingkat umah kat blok tu kena, paling banyak curi kasut la. Mak budak2 tu terkedu la kejap....tapi pastu dia mintak maaf la. Tapi kan aku rasa dia memang tau perangai anak2 dia camtu, tapi dah susah nak control kot, ye lah dia keja, siang2 anak2 dia tak dak penjaga, macam2 boleh jadi. Cumanya mesti dia ingat orang takkan tau la, sebab dia kan penghuni baru kat blok tu. Pagi tadi aku turun nak start kereta, aku perasan depa dok jenguk kot tingkap tengok aku kat bawah. Hari2 lain tak dak pulak kat tingkap tu....hehehe...glemer kejap tadi.
Apa yang boleh aku simpulkan sini, apa2 pun anak kita buat, jangan terus bersangka baik terhadap anak kita tu, kita dah tentu tau perangai anak kita cemana kan, so kalau berlaku apa2 siasat la dulu. Tak semestinya anak kita selalu betoi, orang selalu salah. Macam tu gak sebaliknya. Memang budak2 tak pandai bohong, tapi itu budak yang blom sekolah boleh diterima la tak pandai bohong. Budak yang dah kenai dunia skit....pandai je cakap bohong, lebih dari tu pun depa pandai. Sapa tak nak anak yang baik, semua orang nak anak yang baik, yang dapat jaga nama baik keluarga.
Aku sendiri pun tak tau cemana untung nasib bila anak dah besar, siang malam berdoa bagi anak jadi soleh n solehah, jangan la jadi caca marba. Kadang2 Khairieena mengadu gak kat aku kata acik (pengasuh) pukul dia hari ni. Tapi aku tanya dia balik, acik pukul sebab apa, kakak nakal ke, kakak gaduh ke, kakak kaco baby ke? Dia pun jawab, kakak buat kuda atas alesya (baby)Haaa....memang patut pun kena pukul, dah buat salah mesti la kena marah, kena pukul, len kali nak buat lagi tak? Dia jawab tak nak. Tapi pastu aku tanya balik, sakit tak? Dia sengih jawab, tak sakit punnn.... pastu kakak main kaler pulak. Hmmmm...lega dengaq camtu. Tapi rasa bersalah la jugak sebab dia buat camtu kat baby....haru la anak dara aku ni. Aku pun tak penah tanya acik tu pasai apa nak pukul anak aku. Tapi kalau bab buat baby macam tu, aku pi mintak maaf la, tanya baby cemana pulak. Seriau aih..! Tapi acik tu memang aku dah suruh dia pukul kalau nakal terlebih, buat salah, macam makpak sendiri yang ajar la kan. Setakat ni memang tak dak masalah. Aku rasa aku pukul lagi teruk dari tu kot....sampai merajuk dok dalam bakul baju ....hahaha

Huaarrrggghhhh...

Ngantok tahap gaban dah ni....dekat 18 kali dah aku menguap ni weeiiiiii. Sib baik bos dah keluaq, kalu tidak mau dia mai tolong tutup mulut aku tiap kali menguap. Ditambah pulak dengan perut yang dah kenyang....yes...hari ni dapat jugak aku makan bihun sup setelah sejak Isnin lagi aku menapak ke kantin tu semata-mata nakkan bihun sup.
Tapi.....tak tahan la weeiiii....ngantok sangat niiii...dok dalam bilik, tutup pintu pulak tu, bos pun tak dak....silap2 satgi memang aku pi baring sungguh dah kat sofa bos niiii....macam empuk enak ja aku tengok....

18 November 2009

Syok Sendiri....ahakss

Kali ni aku nak syok sendiri....buleh dak...ihikss. Lantak la hangpa nak kata apa pun, aku tengah sangap sekarang ni....tensen...tak tau tensen pasai apa...saja suka2 nak tensen kot.... Lagipun dah lama tak tepek gambaq sendiri kannnn....mana la tau saham ada lagi ka....hahaha gatai..!

cuba teka...aku tengah sms pastu ada org gatai amik gambaq aku ke atau aku yg gatai amik gambaq sendiri?

aku minggu lepas....tingin pakai tudung camni, sesuwei dak?
tp nampak lg bulat la pulak...

aku minggu lepas gak, tanpa spek....pelik dak?

aku cuma masukkan frame je, sket pun tak edit apa2, tp wak kata aku edit tang muka
huhuuu...dia tak caya muka bini dia mmg camni selama ni..? tau la aku ni tak fotogenik...sedihnyaaa...suka buat bg aku sedih makan hati ulam timun tau!!

17 November 2009

Birthday Wak

It's today!!



Happy Birthday to my hubby......



There's nothing to say....except.............




alah....dia bukan baca blog aku pun....hahahaha
takpa tiap-tiap malam Jumaat aku dah bisik kat dia dah...hgpa tak yah tau...cebok je.....
waargghhakahakahkah


*lawak je....jgn amik ati tauuu....see ya

16 November 2009

Kuih Sepit Peanut Butter - Update 2

Ada update lagi kawan-kawan....
Untuk makluman, kuih sepit peanut butter ni dapat sambutan yang sangat menggalakkan, terima kasih banyak2 la kawan-kawan yang sudi merasa then terus tolong mempromosikan pulak kat kawan-kawan yang lain.
Dan...untuk makluman jugak, kuih sepit ni yang bekas kecik tu yang berharga RM12 tu, sangat la limited. Aku memang tak ambik banyak yang kecik ni, lagipun rugi jugak beli yang kecik, sebab isinya tak sebanyak mana. Dan supplier aku tu pun kata dia nak kurangkan bekas kecik, maybe slowly kot, pastu nanti dah tak ada bekas kecik lagi dah. So, aku pun kena slowly lah kurangkan bekas kecik tu, hanya bekas besar je ada dengan harga RM25. Bagi aku untung lagi bekas besar tu, sebab isinya memang banyak, kalau bahagi dua jadikan bekas kecik tu pun berlebih banyak lagi tau.
Untuk raya haji ni, bekas kecik memang dah abih dibooking. Yang ada hanya bekas besar sahaja, itupun ada gak kawan aku order bekas kecik, tapi dah tak cukup, aku bagi yang mana ada je lah. Dia pun terpaksa tukar ambik bekas besar jugak. So, akan datang punya order, aku tak jual lagi lah bekas kecik tu ye...harap maklum ye. Tapi let say kalau akan datang tetiba supplier tu kata dia nak buat balik bekas kecik tu, akan aku war-warkan lagi kat sini ok, tapi aku rasa la kan, maybe harga naik sikit kot...biasa la barang zaman sekarang kan....
Sekian dulu dari aku pasal kuih sepit...hehehe. Nak bertanya apa2 boleh je call atau sms atau email. Haa...ada gak orang KL, Bangi, Kajang, Klang etc tanya memang tak hantar ke belah2 sana? Memang tak hantar, tapi kalau berjanji jumpa kat area2 yang aku dah sebutkan tu, boleh aje. Maybe boleh kot hantar luar area aku tu, tapi akan dikenakan delivery charge RM5 pulak ....lebih kurang je lah duit minyak sama2 keluar kannnn....hehehe... Hari tu aku tak nak la bgtau pasal delivery charge nih, ye lah sebab aku pun baru nak start biz kan, tapi kalau ada permintaan, apa salahnya aku try penuhi permintaan tu....orang kata give n take...cewaahhh
Okeh....kalau ada apa2 announcement lagi , aku bgtau ek. Terima kasih banyak2 sbb dah banyak tolong aku....

Bateri Kereta Kong Kong Kong...

Haaa....hangin sungguh la pepagi tadi. Dah la terlewat bangun, maklum la dah 2 hari bangun lewat kann...hari ni buleh terlajak pulak dalam 5-10 minit gitu. Cepat2 mandi, cepat2 siap....aku siap memang cepat, biasanya amik masa 15 minit je termasuk mandi...hehehe...yang ni wak memang puji aku, yang lain setahun sekali pun payah nak dengaq dia puji...huhuuu
Mana dengan budak kecik tu sok sibuk jugak sambil aku dok siap tu, turun bawah, start keta, dia bunyi klik klik je....haaaa...tak dak lain la niii, bateri kong kang dah!! Tu lah pakai lagi bateri kering, bila masa dia kering pun tak tau! Memang la tahan lama, pastu tak yah dok check selalu macam bateri air tu kan, tapi sekali abih, nganga kat situ. Aku panggil wak turun tengok, dia call kawan dia, dok blok sebelah je pun, nak pinjam jumper dan keta orang tu sekali. Sib baik la abang tu tak pi keja lagi. Haiii....pepagi dah kaco orang dah. Dah boleh start, teruih berdesup la aku drive datang ofis, ye lah time tu dah kul 7.35, masuk ofis kul 8.00. Jalan tak jammed sebab time budak sekolah dah lepaih. Tapi harus merah jugak satgi sebab banyak benau traffic lights. Dah la nak kena beli kuih untuk orang HQ nak datang pagi ni...kelam kabut sungguh la. Sampai ofis, nak masuk tu pun ada 2 pintu yang kena masukkan kod, aku pulak jenis tak suka gantung kad kat leher, haaa rasakan lah! Punch card...sungguh la merah, sipi sangat..8.03 pagi. Hari Isnin dah merah, cemana ni...
Tengahari satgi, kawan wak yang kat Proton tu datang tolong belikan bateri n pasangkan sekali. Tadi masa aku turun balik basement konon nak pi beli kuih tu, dah tak buleh start dah. Tensen makcik lagu ni! Dah la gaji lambat lagi, adaaa je benda yang nak kena keluaq duit time2 camni...huhuuuu
p/s: tadi Maxis bagi sms Selamat Harijadi! Apa kejadahnya hari jadi bulan 11 nih! Mamai ka Maxis nih?! Pastu sekelip mata teringat nombor yg aku pakai ni atas nama wak...ooo patut la dia wish besday, esok besday wak! Lorr elok2 aku tak ingat, dah ingat pulak. Maxis la nih, dok peringat pasai pa tah...ishhhh

13 November 2009

Back To Normal...agaknya lah...

Hehehe...aku dah agak normal sekarang dari 2-3 minggu lepas. Macam meroyan pun ada dah time tu, tapi masih waras ok, masih bergelak ketawa tak hingat, ye lah it's not me to be quiet for a day....hahaha. Biasa la kan, hidup kita ni kan macam roda, ada masa kita kat atas, ada masa kita kat bawah (jgn menlucah plak ya), ada masa kita gumbira ada masa plak kita akan bersedih tahap gaban!
Thanks to Julia, a friend of mine...sorry ye Julia nyusahkan hang dok dengaq cerita aku pulak. Dan...surprisingly sekeras-keras aku hari tu, aku cuba ikut saranan hang tu....hehehehe. Ada gak la progressnya....tp aku kena belajar untuk ikhlaskan lagi hati aku ni.... Tak tau la sampai bila....sapa tak nak berharap yang baik kan...Insya Allah
Okey...sekarang aku kena concentrate untuk misi aku before my next birthday...jeng jeng jeng. Tak nak letak harapan yang tinggi, but it's still become my first priority...cemana tu...hehehe. Doakanlah untuk aku ye kawan2....untuk apa2 saja yang baik, and hopefully this will be the real strong 'briged' between us.... Aminnnn

10 November 2009

MC

Aku MC 2 hari...10-11 hb... yeehaaaa!!!!
Tapi...adoooiiiiii laaa sakitnya...nasib la kan..hehehe
Sekarang pun rasa a little bit dizzy.... tadi masa taip sms pun semua huruf jadi kembang setaman. Bila aku bukak spek, nampak elok sket...terbalik kuang pulak.
Oklah, ada keja yang kena settle ni sementelah aku nak cuti sampai esok kan...hehehe. Sakit belakang kira, yang penting cutiiii!!! Tapi mesti boring kannn...hmmm

04 November 2009

.....

Hati aku meronta sangat2 ....tapi masih jugak aku bertahan. Ya, aku mengaku ada sedikit ego di situ dan aku rasa ego itu perlu di saat2 seperti ini.


"Ya Allah, Kau kuatkanlah iman aku, tabahkanlah hati aku ini, tunjukkanlah aku jalan yang sebenar-benarnya untuk penyelesaian kemelut ini...Sesungguhnya aku sangat lemah Ya Allah...Airmataku berjuraian di dalam hati, tak terkira banyaknya serpihan-serpihan kaca yang menusuk ke jantung ini Ya Allah. Kepada Engkaulah aku memohon kekuatan untuk mengharungi badai ini, berikanlah aku pembakar semangat dan petunjuk untuk aku bangkit dan teruskan hidup ini Ya Allah, Engkaulah Maha Pengasih lagi Maha Penyayang...Amin Ya Rabbal A'lamin...."

03 November 2009

Layan je lah ye...

dan lagi....


Cinta Gugur Satu Satu
Artist:
Ziana Zain

Bagaikan bulan yang gerhana
Pudar diliputi awan
Walaupun masih bercahaya
Tak dipandang mata

Mawar suci kian layu
Kelopaknya gugur satu-satu
Dan akhirnya kering dalam sepi
Bersendirian

Aku bagai hutan terbakar
Kering dan terbiar
Mengharap hujan menyirami
Rentung cinta suci

Mawar suci kian layu
Kelopaknya gugur satu-satu
Dan akhirnya kering dalam sepi
Bersendirian

Benarkah janji tak bernilai
Harta dan paras rupa
Membuat kau jadi buta
Begitu kau mentafsir cinta suci kita
Dengan mudah kau lepaskan perpisahan

Aku Sekarang...

Kengkadang terjaga tengah malam, jantung aku berdegup dengan sangat kuatnya...sampai aku terfikir inikah saat terakhir aku di dunia fana ini? Terus aku mengucap dan beristighfar panjang, dan aku takkan boleh lelap lagi hinggalah azan subuh berkumandang. (ok..ini tak dak kena mengena dgn isi entry ini ye..) Tapi itulah aku sekarang....

Aku memang peminat lagu-lagu Ziana Zain yang dulu-dulu...ada la 1-2 lagu yang aku hafal. Tapi sejak 2 menjak ni, dada aku dag dig dug dan mata aku mula berkaca dengan airmata tatkala iramanya terngiang-ngiang di telinga yang dulunya sentiasa dibibir aku...tangan dan kaki aku akan dibasahi renik-renik peluh dingin dan menggigil. Adakah sebab aku tak makan lagi dari pagi semalam? waarggakahkahkah.....gelong dah aku nih...hehehe

Berpisah Jua
Artist: Ziana Zain


Tiada manisan dalam madunya
Tiada hangat di dalam dakapnya
Biarku memujuk biarku merayu
Telah ku tabur kasih dan cinta
Telah ku sembahkan semua kelam
Masih hambar...

Apalah lagi yang engkau mahukan
Apalah lagi dayaku korbankan
Ada kehambaran cubaku elakkan
Tiada senyum aku girangkan
Segalanya hilang cubaku tahan
Berpisah jua...oh...oh...

Kerana cintaku dan kasihku
Airmataku jatuh berlinang mengalir
Kerana setia terhadapmu
Telah dibuang ketepi...

Kerana janjimu dan sumpahmu
Airmataku jatuh berlinang mengalir
Kerana itu peganganku
Telah dilupa segalanya...

Kecewa, terkilan aku
Berpisah jua...oh...oh...
Berpisah jua

Sedihkan....tapi herannya airmata aku tak jatuh2 lagi ni, keras sangatkah hati Naimah Mat Saad ni????

28 October 2009

Kuih Sepit Peanut Butter - Update


Hmmm...berkenaan kuih sepit peanut butter yang aku jual nih, ada sket pengumuman nak buat la.



Disebabkan raya haji nanti aku juz beraya kat Puchong, so this weekend aku akan balik kampung untuk ambik stok kuih sepit ni. Kalau ada sesapa yang nak order bolehlah bagitau sekarang termasuklah yang nak order untuk raya haji nanti ya. Bolehlah aku kira stok nak ambik berapa kan....takkan tiap minggu aku nak balik pulak....dah la makin nipis nii...huhuuuu... Kiranya aku balik minggu ni adalah yang terakhir sampai selepas raya haji ye...tu sebab aku nak kena tau berapa banyak yang patut aku ambik buat stok kat sini pulak.



Okeh...apa-apapun, juz calling2 la tau...kalau hangpa lambat bgtau, takut tak sempat nak raya haji dah abih pulak, sian kat hangpa pulakkan. Aku ni jenis tak sampai ati tau...awww...


Chow cin cauuu...

26 October 2009

Dia dah pandai menjawab la ni...

Khairieena sekarang ni dah pandai menjawab. Pastu setiap jawapan dia tu memang buleh kita sakit ati tau disamping nak tergelak pun ada gak....ayooo turun dari aku ka ni??


Selalu terjadi bila aku suruh dia buat sesuatu :


"Kakak....kemas la buku pensil tu, jangan sepah2 nanti terpijak, sendiri yang sakit"
"Biar la cepah2....bla bla bla" (tah apa lg tah yg dia bebelkan pulak)


atau


"Jap...caye nak buat ni dulu...bla bla bla (perkataan kejap tu memang cepat je keluaq dari mulut dia, pantang suruh apa pun, dan2 tu jawab jap...eeiii gerammmnyaaa)


"Kakak....mama kata tak elokkan cakap macam tu..."
"Memang la....tak elok...he he he" (tak sakit ati ka camtu)


"Kakak, tolong la tutup tingkap tu, panas la dalam keta ni"
"Yea laaa...caye nak makan angin je ..."


Setiap jawapan dia mesti disertakan dengan bantahan tau, walaupun kadang2 dia buat jugak apa yang aku suruh tu. Tapi banyaknya dia tak buat pun sampai kena ugut, baru la bergerak.


Dah makin besaq ni, dah pandai bercakap, dah paham apa orang cakap, aku pun jadi makin banyak bercakap tau. Dah la memang sejak azali aku memang banyak cakap, sekarang dah tambah la sebab2 untuk aku lagi banyak bercakap (termasuk menjerit skali ya).


Perkataan yang kaler merah tu memang perkataan feberet dia sekarang ni. 'Jap' tu memang otomatik turun dari wak ok. Wak kalau aku suruh or mintak tolong buat apa2, dan2 tu jawab 'kejap'...tak boleh tidak! Sakit ati kan....tak tau la orang lain, tapi aku memang bengkeekk je...

21 October 2009

Aku ingat dia ke dia ingat aku??

Mesti semua orang penah mimpi seseorang yang pernah kita kenal, penah hadir dalam hidup kita, penah bermesra, penah berkawan tak kiralah sejak kecik ke, dah sekolah ke tapi yang dah lama kita tak jumpak dia dan dah lama tak dengar berita pasal dia.
Aku selalu mimpi orang2 ni. Ada orang kata , kalau kita mimpi orang yang penah kita kenal tapi dah lama tak jumpak, tak dak khabar berita bermakna :
1. dia tengah ingat kita la.
2. kita yang ingat kat dia.
Mana satu ek?
Tapi memang aku tak penah terpikir2 terkenang2kan orang tu pun, tup-tup termimpi je. Rasanya aku pakai yang no. 1 tu lah...hehehehe. Sebab biasanya bila kita dok pikir sangat satu2 benda tu pun buleh bawak sampai termimpi jugak kan. Tapi yang ni terbalik la pulak, so bagi aku makna pun terbalikkan je lah ye...aci dak...kehkehkeh
Apa pendapat hangpa? Mesti selalu terjadi camtu gak kan....rasa-rasanya yang mana yang menepati ciri-ciri kejadian macam ni ha...?

20 October 2009

Jamuan Raya PTK SJ


Gambar2 sekitar jamuan raya PTK SJ... salah satu pejabat cawangan. Dulunya PTK SJ ni di bawah satu bumbung dan berpijak satu lantai dengan pejabat negeri. Tapi bila dah pejabat negeri dah pindah (dekat je pun), jamuan raya yang dulu2 biasanya dibuat dengan penuh kerjasama dan meriah sekali, tak dapat diulang lagi dah. So, PTK SJ ni pun buat sendirilah jamuan raya ni, lagi pulak pejabat negeri tak dapat buat atas banyak sebab la. Sedih jugak....tapi tak palah, tumpang jamuan orang pun jadilah.

Tapi...yang kelakarnya, orang lain punya jamuan, kami yang kat pejabat negeri ni yang over tau....kehkehkehkeh. Dah jadi macam nak melepas geram, pejabat sendiri tak buat jamuan, jamuan orang pun kami nak over jugak! Tak kira...siap janji pakai baju kaler sama, walaupun ada gak la yang tak dapat bagi sama, tapi tetap sporting abih...bos-bos pun sporting, pakai kaler sama gak...kembang idung kejap. Memang macam satu family, lain bapak mak asing2 lah....hehehehe


Gambar menggedik sblm melangkah ke jamuan..naik lif turun lif je pun

3rd bos tak dak baju melayu biru, tp tetap pakai baju melayu jugaks...sporting kannn

Bersama big boss, dia pun pakai kemeja biru tau...

Posing lagi...sblm makan

Baca doa tau...tengah baca sms daaa....(cover cover...) sapa la pekena aku nih...

Get set....ready...go...

Ayam tuk nasi ayam

Sate...besa leerr, mcm wajib plak kan

Rendang ayam


Spagetti...aku tak sempat, perut dah penuh

Laksa Utara...nyum..nyum...

Kuah lontong...depa kata sedap, aku tak sempat gak

Desert

Ni laksa Sarawak...aku mesti amik, peberet gak ni

Silap la...kalu tidak aku nak bg kerusi soh dia berdiri...hehehe

Penanggah ni, kalu tak dak dia, susah gak

Dah kenyang...sesi fotografi la pulak

tak ready pun redah jugak...

Bersama mommy....tempat berkongsi suka duka

Dgn. Kak Normah n Kak Haiza...kini terasa makin jauh pulak walau hakikat sgt la dekatnya

aku suka gambar ni...walaupun bukan aku...oh noooo

Serius nampak...org bergumbiralah wei...merah vs biru

ohh...tidak...jgn ganggu hidup i lagi...awww

cantikkan angle ni...ni kakak2 yg ibarat mcm ibu

Dah abih jamuan kat pejabat cawangan tu, naik pejabat lain pulak, dijemput jugak. Tapi ni pejabat orang, kena la behave sket kan, makan2 sket terus blah...heheheh.

Berbanyak2 terima kasih diucapkan kepada PTK SJ kerana menjemput kami di pejabat negeri memeriahkan suasana jamuan raya ni, terutamanya kepada bos baru hangpa kan (still 2nd boss negeri). Tahun depan buat lagi naaa.....